Когато говорим за ликвидността тук можем да обособим два периода - до 2008 година и след нея, от когато възприятието за риска се промени. Това че дадени български компании биха изглеждали подценени спрямо свои аналози на други пазари, би могло да се гледа и през призмата на ликвидността. Именно проблемът с ликвидността прави коефициентите им да бъдат по-депресирани. Това каза Мирослав Маринов, зам. главен изпълнителен директор на най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България - ПОК Доверие, отговаряйки на въпрос дали има значение една компания да бъде двойно листната.

Според него концепцията за ликвидността е вече променена и би трябвало това да се отчита.

Мирослав Маринов бе единият от участниците в панела „Капиталови пазари" на второто издание на специализирания финансов форум „Шумът на парите" 2011, орагнизирана от Profit.bg и Thousand smiles.

Другите участници бяха Валентин Йонеску, изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, Пиотр Боровски, зам. директор на отдел „Развитие на пазара" към Варшавската фондова борса, Димитрис Караискакис, оперативен директор на Hellenic Exchanges Group и Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София. Модератор бе Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на KBC Securities - България.

Фокусът на дискусията тази година не бе съсредоточен върху проблемите на капиталовия пазар, а над възможностите за развитие и ролята на международното сътрудничество. В отговор на въпроса Мирослав Маринов маркира и проблема с валутните рискове, които произтичат от двойните листвания на компании и търговията с ценните им книжа.

В този ред на мисли той се обърна към чуждите участници в панела с въпрос как те гледат на управлението на валутния риск. В случая той визира украинска компания, чиито акции се търгуват във Варшава срещу злоти, а основният й бизнес е в украински гривни, а инвеститорът е в страна с фиксиран курс към еврото.

„Имаме два валутни риска и как, според вас, той може да се управлява", попита Маринов.

Според Пиотр Боровси от валутния риск могат да се извлекат и ползи, с възможност за арбитраж. Според Валентин Йонеску, когато някой инвеститор гледа към чужд пазар, то той е добре да се запознае с макроикономическите й показатели, впоследствие да избере и сектор, както и да прецени движението на валутата й, а оттам й да се защити. Той каза още, че борсата в Букурещ предлага възможност за това. В отговор той посочи също така, че технически Румъния е вън от рецесията и би следвало укрепване на леята.

Наред с въпроса за валутните рискове, Мирослав Маринов маркира също така и други важни проблеми пред инвеститорите, като управлението на политическия риск и защитата правата и интересите на миноритарните акционери. Според мениджърка държавното управление в региона се различава сериозно от практиките в развитите икономики, а по въпроса за миноритарните акционери, той посочи, че същите ще разчитат на по-добро законодателство и прилагането му в посока тяхната защита. Тези важни въпроси остават дискусионни и занапред.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Сн.: Мирослав Маринов, зам. гл. изпълнителен директор на ПОК Доверие