Маржин покупките и късите продажби на Българска фондова борса ще стартират от 14 август 2008 г., информират от институцията.

При въвеждането на нареждания (поръчки) за маржин покупки, респективно за къси продажби, следва да се маркират в полето Text в прозорците Fast Order Entry и Order Entry първият символ трябва да е респективно S или М.

Останалите символи на полето Text могат да бъдат произволни. Системата няма да възприеме като поръчка за маржин покупка или къса продажба допълнителната промяна на полето Text на вече активна поръчка.

Съгласно Правилника на борсата, поръчките за къси продажби могат да бъдат само с валидност за деня. В този смисъл, поръчка с различна валидност няма да бъде възприета като такава за къса продажба, независимо дали първият символ в полето Text има стойност "S", както и в случаите, когато даденият инструмент не отговаря на критериите на Наредбата.

Във връзка с изискванията на чл. 9, ал. 3 от Наредбата, в борсовия бюлетин, считано от 14 август 2008 г., се добавят две нови колони вдясно от последните две, обозначаващи съответно общия обем на маржин покупките и общия обем на късите продажби за всеки инструмент за текущата сесия. Начинът на обявяване на инструментите, отговарящи на новите изисквания по чл. 8, ал. 1 от Наредбата и с които могат да се извършват къси продажби, се запазва.

Посредством системата COBOS ще е допустимо подаването на поръчки за къси продажби, само ако съответният инструмент отговаря на изискванията на Наредба № 16. В клиентския терминал в прозореца за въвеждане на поръчки се добавя ново поле, което ако бъде маркирано, указва, че поръчката за продажба е поръчка за осъществяване на къса продажба, а в случаите на поръчка за покупка – на маржин покупка.

Всички поръчки за маржин покупки и къси продажби в клиентския и брокерския терминал се обозначават като нормални поръчки за покупка и продажба, с изключение на това, че биват оцветени в зелено за маржин-покупки и в червено – за къси продажби.