Управителният съвет на Оргахим излезе със Становище отново внесеното наскоро актуализирано търгово предложение от Уайтбийм Холдингс Лимитид, Тайдъл Уейв Трейдинг и Поликолор към миноритарните акционери на компанията.

В него пише следното:

„Представеното търгово предложение дава достоверна информация за Оргахим. В частта, в която се обосновава цената на акциите на Оргахим, считаме, че направените прогнози са реалистични.

Прогнозираните паричните потоци отразяват особеностите на средата, в която оперира фирмата и възможните сценарии на бъдещото развитие. Приложените методи за оценка на акциите са съобразени с характера и особеностите на дружеството.

Предвид направените анализи и прогнози, считаме че предложената цена и съответно отправеното търгово предложение, са справедливи към акционерите, до които е адресирано, с оглед развитието на дружеството и последиците от приемането му следва да се отразят положително върху дружеството и служителите.

Членовете на управителния орган на Оргахим не притежават акции от дружеството.

Единствено членът на контролния орган Кармен Сегете притежава 1 акция от капитала на Оргахим и възнамерява да приеме търговото предложение. Не ни е известно наличието на споразумения по упражняване на правото на глас по акциите на Оргахим".

Нека да припомним, че търговеите предложители вдигнаха цената на предложението си към останалите акционери на компанията на 31 май (понеделник) с 1 лв., до 86.00 лв. за акция на дружеството.

„Целта на предложителите е да увеличат своя дял в дружеството до над 2/3-ти", се казваше тогава в съобщението за търговото предложение. Там се четеше още, че не се очаква промяна във финансовата стратегия на Оргахим.

Председателят на Надзорния съвет на Оргахим Йон Флореску обясни: „Отправянето на доброволно търгово предложение е най-откритият и прозрачен начин за закупуване на акции от страна на мажоритарния акционер, тъй като цената и условията стават добре известни на всички. Нещо повече, на всички се предлага една и съща цена. Решението за продажба зависи от всеки акционер и е доброволно."

Следва да се има предвид факта, че Комисията за финансов надзор още не е взела становище по актуализираното предложение.

Днес още няма сделки на БФБ с акции на Оргахим. Вчера те поскъпнаха с 1.7%, до 84.00 лв. за бройка. За седмица книжата на дружеството поскъпнаха с 5.0%.

Сн.: Йон Флореску, председател на Надзорния съвет на Оргахим