Медика приключи деветмесечието, отчитайки 35.17% ръст на приходите от продажби спрямо същия период на 2010 година, като вече достигна миналогодишния си оборот, съобщиха от публичната компания.

„През 2011 г., която е юбилейна за Медика, дружеството отчита резултатите от провежданата последователна политика на преструктуриране на продуктовото си портфолио и модернизиране на производството", се посочва в съобщението.

Ръстът в продажбите на фармацевтични продукти е близо 20%, като през септември той е удвоен спрямо същия период на 2010 година. Още по-сериозно е нарастването на продажбите на медицински изделия за деветмесечието - над 48%.

Основният принос в тези резултати е на износа на продуктите на Медика. Той е удвоен спрямо миналата година и относителният му дял в общите продажби е нараснал от 26% през 2010-а до 36% през 2011 година.

„Внимателният прочит на цифрите показва, че факторите довели до този ръст са не толкова конюнктурни, а разработване на нови пазари и клиенти, както по отношение на лекарствата, така и на медицинските изделия", допълват от компанията.

Акциите на Медика не са търгувани на борсата от 26 септември, от когато цената се е закотвила на 2.25 лв. за лот.