Компанията за производство на месни изделия в България Меком АД започна износ на своя продукция за Русия. До момента дружеството е подписала официални договори за износ на продукция с 3 руски фирми от Санкт Петербург и Москва, като всеки от тях е на стойност между 2 и 3 млн. долара на месец. От дружеството очакват да подпишат в скоро време и други договори за доставка на месни продукти в Русия през следващата година, информираха за Profit.bg от компанията.

Оттам допълват, че с тези договори Меком АД става първата българска месопреработвателна компания с право за износ на руския пазар от 1997 г. насам. От 2002 г. дружеството притежава и лиценз за износ на месни продукти във всички страни членки на Европейския съюз.

"Получаването на лиценз за износ за Русия е изключително трудно и дори много западни компании не могат да пробият на този пазар", коментира собственикът на компанията Стефан Райчев. Амбициите на дружеството са да оползотвори отпусната на България от Русия квота за месо, която е 2 500 т. годишно.

„Това е изключително голям пробив изобщо за България. Надяваме се и други български фирми да започнат да изнасят за руския пазар и така да се възстановят добрите търговски отношения между двете страни в месопреработвателната индустрия", добави Райчев.

Следващата стратегическа цел на Меком АД ще бъде пробив на пазарите в Близкия Изток, където в момента има голямо търсене на подобни продукти.

В момента тече процедура по увеличението на капитала на дружеството, което предложи на пазара нова емисия в размер на 14 млн. привилегировани акции. Гарантираният годишен дивидент на акция е 18% и бе вдигнат от първоначално обявените 12 на сто. Емисионната цена на лот е 1 лв.

Днес са изтъргувани 11 499 права от увеличението на капитала, като последната цена е 0.005 лв., което е понижение от 50% за деня. Постигнатата средна цена е 0.007 лв. за бройка.

Новината се отрази положително върху котировките на компанията, като до момента цената на акция скача с 8.05%, до 0.577 лв.