Около 300 металурзи от дневната смяна в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК-АД) в Кърджали се струпаха на протест пред входа на административната сграда и обявиха, че няма да влязат в цеховете, докато не получат заплатите си.

Недоволството зрее от миналата седмица, след като шефовете са ги уведомили за въвеждането на антикризисния си план. Той предвижда орязване на заплатите между 20 и 30 процента. Изпълнителният директор на ОЦК-АД Славея Стоянова подчерта, че се слага край на "абонаментната схема - работиш, не работиш, в края на месеца взимаш заплата".

"Сега възнагражденията трябва да бъдат действително заработени", уточни тя.

Стоянова посочи още, че се въвежда минимален праг на производството. Цинковият завод трябва да произвежда 1 900 тона на месец, а оловният - 2 000 тона, за да може да се получават нормалните заплати.

"При по-малки количества парите ще се орязват. Ако обаче нормите се изпълняват, ще има средства и за премии", каза Стоянова.

Тя изрази разочарование от факта, че въпреки срещите със синдикатите и индивидуалните разговори с работниците, никой не е проявил разбиране.

"Производството на цинк през юли е паднало до 1 400 тона, което налага свалянето и на заплатите", подчерта Стоянова.

Според нея, въпреки покачването на цената на оловото на Лондонската борса, антикризисната програма на комбината ще действа безотказно.

"Поскъпването е нетраен показател и ние нямаме друг изход", поясни металургичната шефка.

Протестиращи работници заявиха, че от октомври миналата година заплатите им постоянно се превеждат с големи закъснения.

Те опровергаха твърдението, че получават около 655 лева. Машинен инженер заяви, че взима чисти 320 лева.

"Нямаме осигурени минерална вода, пектин, кисело мляко, пращат ни да пием вода от чешмичката до пропускателния пункт", обясниха гневните металурзи.

Те категорично отказаха да влязат в цеховете, докато не получат заплатите си. Заводската шефка обаче обеща парите да са налице в петък. Протестиращите изказаха подозрения, че собственикът крои планове "да затрие завода така, както направи с "Кремиковци". Собственик на ОЦК е "Интертръст холдинг" с президент Валентин Захариев.

Припомняме:

През 1999 г. правителството на Иван Костов продаде на Захариев "Кремиковци" при сделка за 1 долар. Собственикът се задължава да покрие 635 милиона дългове и да направи 300 милиона долара инвестиции.

Тогава фирмата му "Дару металс" обаче е била твърде малка, за да се справи с подобни свръхамбиции. Въпреки това държавата щедро е подпомогнала Захариев веднъж със 183 милиона лева, а после опрощава задължения на комбината на стойност 201 милиона лева към държавни фирми като Булгаргаз.

През 2004 година държавата все пак налага запор върху дружеството. Тогава Захариев продава комбината на индийския бизнесмен Прамод Митал, като за 71% от активите цената според различни източници е между 100 и 200 милиона евро.

Миналата година името на Валентин Захариев отново нашумя покрай новата класация на милиардерите в Източна Европа на полското списание "Впрост", както и спирането на доменни пещи в "Кремиковци".

Източник: БГНЕС