Собственикът на "Кремиковци" АД е заявил, че се водят преговори за купуване на комбината с двама инвеститори, а украинският инвеститор "Метинвест" се е оттеглил. Това съобщи говорителят на "Кремиковци" Румен Занков, цитиран от БТА.

В момента в "Кремиковци" има няколко експерти на "Ю Ес стийл", добави той. Експертите са на средно ниво, уточни Занков.

Междувременно работници и служители на "Кремиковци" АД настояват за отстраняването на собственика на комбината Прамод Митал и за оставката на изпълнителния му директор Александър Томов.

Ако правителството не реши проблема незабавно, протестните действия ще ескалират, е записано в протестна декларация от митинга на работниците и служителите в комбината.

В момента протестиращите са се събрали пред храм- паметника "Св. Александър Невски". Те са пристигнали с 45 автобуса, съобщи председателят на синдикалната федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков. Очакват се още поне 18 автобуса с колеги, добави той. Сред протестиращите е и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Протестът, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа", по-късно ще се насочи към сградата на Министерството на икономиката и енергетиката, а след това и към Министерския съвет. Работниците очакват да връчат протестната си декларация на министъра на икономиката Петър Димитров и на премиера Сергей Станишев.