Министерски съвет днес е решил да се сключи договорa с „Шеврон" за проучването на добива на шистов газ у нас. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след заседанието на кабинета.

Договорът ще бъде подписан следващите дни.

Подобно разрешение за проучване е било дадено през 2000 г. на „Директ петролиум". Тогава от компанията не е изискан никакъв бонус при подписването на разрешението. За сравнение „Шеврон" ще плати 30 млн. евро, само за започването на процедурата.

Всички рискове за това дали ще се намери газ и при какви условия, какво ще покаже оценката за въздействие върху околната среда, са за сметка на компанията, обясни той.

В течение на пет години компанията направи работна програма, която й ще струва около 50 млн.евро, а инвестициите в опазване на околната среда ще са на стойност около 4 млн.евро.

Инвеститорът е първокласен. Миналата година са произвели 2.7 млн. барела на ден, което е два пъти повече от производството на Либия.

Според Трайков процедурата е била проведена по прозрачен начин, но е предизвикала упреци към министъра, че всичко е можело да стане и по-бързо. Той допълни, че процедурата е направена максимално бързо.

Източник: Фокус