Мирослав Стоянов: Няма да допуснем презаписване като предходното IPO

2518
Мирослав Стоянов: Няма да допуснем презаписване като предходното IPO

„Няма да допуснем презаписване като предходното първично публично предлагане”, сподели пред Profit.bg Мирослав Стоянов, директор инвестиционно банкиране в Елана Трейдинг.

Елана Трейдинг и Обединена Българска банка са мениджърите по IPО-то на Енемона АД. Компанията ще увеличи капитала си от 9.934 млн. лв. на 11.934 млн. лв. чрез предлагането на 2 млн. акции с номинална стойност 1 лв. Ценовите диапазони на подписката са определени от 11.00 до 16.80 лв., а методът на провеждане ще е book-building.

Пазарната капитализация по максималната очаквана цена на пласиране след увеличението ще е 200.484 млн. лв., а прогнозните нетни постъпления при максимална цена на пласмент са 32.8 млн. лв.

Подаването на заявките ще се осъществи в един единствен ден (26 ноември), а обявяването на резултатите ще е на следващия ден.

„Заплащането на записаните акции ще започне на 28 ноември и ще продължи пет дни, главно поради чуждестранните инвеститори,”поясни Стоянов.

Той допълни, че прогнозната дата на регистрацията на увеличението на капитала в СГС са 14 декември, а в КФН – 28 декември. Прогнозната дата на първа котировка на борсата е 8 януари 2008 г.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционните дейности на Енемона АД, която включва следните проекти:

- Инвестиции в енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници;
- Инвесциции, свързани със закупуването на активи;
- Енергиен проект „Ломски лигнити”- проучване, разработка на проекта и привличане на стратегически инвеститори;
- Рефинансиране на част от дългосрочните задължения на компанията с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове на дружеството.

Енемона АД очаква приходи от продажби на продукция в размер на 112.819 млн. лв. за 2008 г. и съответно 171.876 млн. лв. и 224.702 млн. лв. за 2009 и 2010 г. Нетната печалба за следващите три години се предвижда да достигне 17.765 млн. лв., 21 978 млн. лв. и 24.022 млн. лв.

След приключване на IPO-то Дичко Прокопиев ще притежава 60.13% от капитала, а Глобал Кепитъл ще има 18.18%. Свободно търгуемите акции (free float) ще са 16.76%, а в мениджъри на компанията ще са съсредоточени 4.93 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg