МКБ Юнионбанк: Българската икономика ще продължи да расте

1423
МКБ Юнионбанк: Българската икономика ще продължи да расте

Независимо от усложнената външна среда, до края на 2011 г. икономиката на България ще продължи да нараства с умерени темпове, като ръстът ще бъде в пряка връзка с икономическото здраве на основните външнотърговски партньори на страната - Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция, които общо формират около 46% от износа на страната. Това прогнозират експертите от МКБ Юнионбанк за развитието на българската икономика.

От 2010 г. насам се наблюдава и постепенна промяна в географската структурата на българския износ, като този, ориентиран към старите страни членки на ЕС се свива от 50.6% през 2009 г. до 45.6% за 2010 година. В същото време делът на експорта ни към страни извън ЕС (Турция, Русия и други азиатски държави) за същия период нараства с 3.9 пр. п. до 39.1%.

Тенденцията се запазва и през първите месеци на 2011 година, което предполага по-голяма устойчивост на експортния сектор при евентуално по-сериозно забавяне на европейските икономики и свиване на поръчките към местните предприятия, тъй като икономики като Турция и Китай се очаква да продължат да растат между 6% и 8% и през следващите години, смятат експертите от банката.

Според тях очакваното забавяне на водещите световни икономики ще се отрази и върху страните от Източна Европа, главно чрез спад на новите поръчки в промишлеността, ограничаване на финансирането от западните банки и понижение на чуждестранните инвестиции в региона. Въпреки политическите опити да се овладее дълговата криза в еврозоната, тя продължава постепенно да се разпространява в други страни от Южна Европа, като в най-засегната държава - Гърция, рискът от фалит става все по-реален.

Прогноза за основни показатели на българската икономика (2011 – 2012 г.)


Източник: НСИ, БНБ,Агенция по заетостта, прогнози на МКБ Юнионбанк (За да видите уголемена таблицата, натиснете с курсора на мишката върху снимката)

"Очакваме българската икономика да отбележи ръст на БВП от около 3% през 2012 година“, прогнозират от МКБ Юнионбанк. „Основен негов двигател ще продължи да бъде износът, но положителна роля вече ще оказват и постепенно увеличаващите се инвестиции в основен капитал и крайното потребление, каквато плавна тенденция се забелязва през последните две тримесечия на тази година“.

Икономическото развитие на страната, според тях, ще бъде ограничено от външните рискове, а също така от продължаващия процес на балансиране на натрупаните в предкризисните години диспропорции.

„По-съществено ускоряване на растежа до 4% - 4.5% може да се наблюдава след 2014 година, като част от очакваната глобална тенденция на икономическо оживление. Това ще доведе до по-значим ръст на инвестициите, по-трайно нарастване на доходите и по-високо потребление“, оптимисти са банкерите.

Оттам са на мнение, че умереният икономически растеж през тази и следващата година няма да се окаже достатъчен, за да свие съществено безработицата, като тя се очаква да се понижи до около или малко под 9% през 2012 г. (съгласно методиката за изчисления на Агенцията по заетостта).

Стремежът към по-ниска задлъжнялост от страна на бизнеса и домакинствата спрямо нивото от предкризисните години ще се запази, поради което и ръстът в икономиката ще се задържи под потенциалния.

Експертите смятат също така, че забавянето на световната икономика ще се отрази върху търсенето на петрол и на други основни суровини, което ще облекчи натиска върху потребителските цени. Инфлацията в страната се очаква да успокои леко своя ръст, но да се задържи над средната за ЕС, на нива около 3.5 % - 4% през тази и следващата година.

„Очакваме ръстът на средната работна заплата да продължи постепенно да се ускорява – за тази година той ще бъде в границите на 8% спрямо 2010 година, с тенденция за малко по-голямо повишение от около 10% през 2012 година“, се казва в прогнозата на МКБ Юнионабнка. „Двигател ще бъде както отложеното увеличение в някои сектори през периода 2009 – 2010 година, така и повишената производителност на труда вследствие на оптимизирането на дейността от страна на бизнеса и очакваното стопанско оживление. Ръстът на възнагражденията в публичния сектор ще изостава спрямо този в частния поради устойчивата правителствена политика на строги бюджетни ограничения на разходите“.

С балансирането на вътрешното търсене на ново, по-ниско ниво, един от основните източници на дисбаланси на икономиката на България през бурните години на ръст между 2005 - 2008 година, каквато бе текущата сметка, се очаква да излезе към края на тази година на положителна територия от около 1.5% от БВП за първи път от 1998 г. насам. В същото време доскорошният мотор на икономиката - чуждестранните инвестиции, ще продължат да бъдат значително по-ниски в периода 2011 - 2012 г. спрямо годините на ускорен растеж, причина за което е и повишената несигурност в региона като цяло.

„След първоначалното стабилизиране на отраслите, ориентирани главно към износ на стоки и услуги, вследствие на проведеното преструктуриране в редица сфери на икономиката и оптимизиране на дейността, подобрение вече се наблюдава и в други сектори, като добив на въглища, производство на хартия и картон и производство на тютюневи изделия“, отчитат експертите от МКБ Юнионбанк. „Освен с бърз ръст от началото на 2011 година, те се характеризират и с устойчивост през кризисния период 2009 - 2010 година“.

На бързо възстановяване, според тях, се радват и секторите, свързани с производство на изделия от текстил и производство на мебели.

Перспективни в средносрочен план остават химическа и фармацевтична индустрия, инфраструктурно строителство, туризъм, възобновяеми енергоизточници, електроника и информационни технологии, аутсорсинг на услуги.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...