Момина крепост приключи първо тримесечие на 2010 г. с печалба в размер на 7 хил. лева, при 18 хил. лева година по-рано, което е спад от 61% за периода. Да припомним, че печалбата на компанията от Велико Търново се сви с 28% на годишна база през първо тримесечие на 2008 г.

„Факторите, които затрудниха дейността на Момина крепост през 2009 г. оказват влияние и през първо тримесечие на 2010 година", се казва в междинния доклад на дружеството. „Задълбочаването на икономическата криза в света и в България влошиха допълнително бизнес климата в страната. Това доведе до свиване на вътрешния и външния пазар. Рязко се увеличи фирмената задлъжнялост и се наруши нормалният ритъм на паричните потоци".

В документа се посочва още, че пазарът на медицински изделия в страната се характеризира с висока степен на конкуренция, като непрекъснато се увеличава броят на чуждестранните компании, предлагащи продукти с високо качество. От друга страна, масовото навлизане на медицински изделия от Китай на много ниски цени, също оказва влияние върху тенденциите на пазарите у нас и зад граница.

„Други фактори, определящи дейността ни през първо тримесечие на 2010 г. са постоянният натиск на клиентите да работим при отложено плащане, както и колебанията на цените на някои основни материали", сочат от Момина крепост.

Към 31 март 2010 г. компанията реализира продажби за 1.06 млн. лева, което е спад на годишна база от 9.4%. Годишният спад в продажбите на дружеството през първо тримесечие на 2009 г. възлизаше на 13.05%.

Основни акционери в компанията, в края на отчетния период, са Софарма (49.98%), Хидроизомат (10.00%) и Индустриален холдинг – Доверие (5.07%).

Акциите на Момина крепост не са търгувани на борсата от сряда. Тогава те затвориха търговската сесия при цена от 1.64 лева за лот, което бе ръст за деня от 2.50%.