Управителният съвет на Монбат, с председател Атанас Бобоков, реши на свое заседание от сряда да бъде извършено ново обратно изкупуване на собствени акции - седма поред. Процедурата ще започне от днес, 18 март, информират от дружеството.

Броят акции, подлежащи на обратно изкупуване по новата процедура е до 2.70 % от регистрирания капитал или до 1 053 000 ценни книжа. В случай на успешно приключване, компанията ще изкупи обратно почти 5.70% от собствения си капитал.

Минималната цена на обратното изкупуване е определена на 5.50 лв., а максималната цена е съответно 8.00 лв.

Крайният срок за извършване на обратното изкупуване, в това число и заплащане на изкупените акции е 15 юни 2010 г. В случай на изчерпване на количеството, а именно дружеството изкупи до 1 053 000 ценни книжа преди крайния срок, процедурата по обратното изкупуване се прекратява като успешно приключила.

В случай, че до края на срока не се изкупи максималният брой акции, УС може да прекрати процедурата, независимо от броя изкупени акции.

Ръководството на Монбат си запазва правото по своя преценка да променя ценовият диапазон по обратното изкупуване, в зависимост от пазарните условия.

Избраният лицензиран инвестиционен посредник, на който е дадена поръчка за изкупуването е Бенчмарк Финанс.

От компанията информират, че целта на обратното изкупуване е повишаване на ликвидността и подкрепа на цената на акциите на дружеството.

Да припомним, че преди дни ръководството на Монбат обяви краят на шестата процедура по обратно изкупуване. За периода от 1 август 2008 г. до 16 март компанията придоби обратно от пазара 1 166 760 акции (2.99% от капитала на компанията), при средна цена от 6.05 лв. за лот.

Акциите на Монбат поскъпнаха на борсата в сряда с близо 1%, до 6.459 лв. за лот.