Съгласно решение на УС на Монбат АД-София от 7 юни 2007 г., Монбат АД-София, в качеството си на едноличен собственик на капитала на Монбат рисайклинг ЕООД, Румъния, предоставя на румънското дружество заем в размер на 2.5 млн. евро, съобщава БФБ.

Кредитът е при 8% годишна лихва и срок за издължаване 1 година, считано от 11 юни 2007 г.

Заемът се предоставя за покупка на земя, строеж на заводски, складови и административни сгради и инфраструктура, за изграждане на завод за рециклиране на акумулаторен и оловен скраб, оловни сплави, полиетилен, полипропилен, производство на олово, оловни сплави, полиетиленови и полипропиленови материали.

Нека припомним, че Monbat Pls Doo Indjija- Serbia ще увеличава капитала си от 2.085 млн. евро на 2.285 млн. евро, като Монбат АД ще предостави парична вноска в размер на 200 хил. евро.

Българската компания ще инвестира нови 2.965 млн. евро в дъщерното си дружество, които ще се използват за покупка на заводско и металургично заводско оборудване.

От Engitec Technologies S. p. A. Novate Milanese – Italy ще бъде закупена технологична линия за рециклиране на стари акумулатори, а от BG Industries Tournes – France - металургични пещи.

Приста Ойл притежава 68.3% от капитала на Монбат АД, докато Монбат Трейдинг има 7.06% от компанията.

До момента днес по позицията се изтъргувани 6 440 акции на средна цена 12.20 лв. за брой.