Монбат е в процес на преговори и консултации за сключване на договор за заем с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност до 15 млн. евро., информираха от публичната компания.

Банковото финансиране ще предостави възможност на дружеството да изпълни планираните си инвестиции за повишаване на производствения капацитет, постигане на ефективност на печалбата в производствения процес и завършване на третата рециклираща мощност, сочат от Монбат.

По тяхна информация, основната цел на инвестицията е да се постигне високо ефективно и конкурентно производство на оловно-кисели батерии. Завършването на рециклиращото предприятие ще подобри общата ефективност на дейността, като същевременно въвеждането на водеща технология в производството съществено ще редуцира производствените и енергийни разходи.

Проектът ще въведе най-високите стандарти на бизнес управление посредством подобряване на дейността на компанията в областта на екологията и енергийната ефективност, се казва още в съобщението.

Увеличеното потребление на рециклирани оловно-кисели батерии ще редуцира обема на токсични отпадъци в региона. Приключването на инвестиционната програма би позволило производството на компанията да е над минималните европейски изисквания в тази насока и ще позволи рециклирането на по-големи количества оловно-кисели батерии.

С оглед предоставяне на банковото финансиране, ЕБВР е извършила енергиен одит на производствените мощности и е предложила допълнителни инвестиции за енергийна ефективност, като Монбат ще осъществи предложените инвестиции, влагайки 500 хил. евро, които представляват част от предоставения заем.

За Монбат борсовата сесия тръгна с повишение от 2.57%, до 6.38 лв. за лот, при обем от едва 8 книжа.