Монбат АД прехвърля рециклиращия си бизнес в Румъния и Сърбия на едноличното дружество Монбат Рисайклинг ЕАД. Това решиха акционерите на групата на провелото се по-рано днес извънредно ОСА.

Акционерите на компанията овластиха ръководството на Монбат да продаде 100% от дяловете си от капитала на Монбат ДОО Сърбия и Монбат Рисайклинг Румъния при цена от 2 360 015 евро и 3 748 332 евро на Монбат Рисайклинг ЕАД.

ОСА овласти още ръководството на групата да увеличи капитала на Монбат Рисайклинг ЕАД от 50 000 лв. на 19 571 520, който да бъде разпределен в същото количество ценни книжа, като извърши непарична вноска в капитала на едноличното дружество, като всички новоиздадени акции от увеличението на капитала ще запише и придобие едноличният собственик на капитала Монбат на АД.

Днес се реши още Монбат АД да прехвърли и дълг по банкови кредити на групата към UniCredit Bulbank и EFG Eurobank към Монбат Рисайклинг ЕАД на обща стойност към датата на свикване на ОСА 21 467 481 лв.

Втората компания ще поеме и вземанията на публичното дружество от Монбат Рисайклинг Румъния и Монбат ДОО Сърбия общо в размер на 23 432 295 лв. към датата на свикване на ОСА. Монбат Рисайклинг ЕАД от своя страна се задължава да заплати в срок до края на календарната 2010 г. стойността на цесинонната сделка на Монбат АД, а именно остатъчната стойност на задълженията на Монбат Рисайклинг Румъния и Монбат ДОО Сърбия към Монбат АД към датата на сключване на договора за прехвърляне на вземанията.

Днес се изтъргуваха 17 641 акции на Монбат АД на борсата, затваряйки търговската сесия при цена от 6.53 лв. за лот, което бе понижение с 1.21%.