От днес, 2 април 2007 г., Монбат АД ще влезе в базата на SOFIX с коефициент за фрий-флоутa равен на 0.2463, съобщи БФБ.

През февруари бе направена промяна в методологията за изчисляване на SOFIX, като основната промяна бе включването на теглови и "фрий-флоут" коефициенти за всяко дружество.

Влизането на Монбат бе определено за 2 април, поради изискването емиисиите в SOFIX да са се търгували на Официален или Неофициален пазар на акции, не по-малко от 3 месеца преди включването им в индекса.

Индексът за деня се изчислява като базисната му стойност се умножи по отношението на сумата от коригираните с делителя, тегловия коефициент и "фрий-флоута" за всяко дружество пазарни капитализации на емисиите, включени в индекса към текущия момент, и сумата от коригираните с тегловия коефициент и фрий-флоута пазарни капитализации в базисния период.

Пазарната капитализация на никое от дружествата не може да надхвърля 15 на сто от общата пазарна капитализация на SOFIX. По тази причина за Българска телекомуникационна компания АД, която е с най-голяма капитализация на БФБ, е определен теглови коефициент от 0.3806.

От SOFIX отпаднаха на 26 февруари Благоевград-БТ, Булгартабак-холдинг и Златни пясъци АД, както и Кораборемонтен завод Одесос. В индекса влизоха тогава ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България АД-София, Българска телекомуникационна компания и Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ.