От предстоящото увеличение на капитала Индустриален холдинг България (

) очаква да привлече нетните 41 725 343 млн. лв., в случай че всичко премине успешно. Това пише в регистрационния документ на холдинга. С набраните средства ще се финансира предимно морското направление от портфейла на холдинга, пише още в документа.

В отрасъла “Корабостроене и кораборемонт” попада Булярд КИ ЕАД. Инвестиционната програма на дъщерното дружество за 2007 г. е за над 3 млн. евро. За тази година се предвижда закупуване на нова техника, строителство и оборудвяане на камера за бластиране и боядисване (вече налично). До юни в компанията са вложени вече 1.5 млн лв.
Според проспекта за увеличението на капитала на ИХ България в Булярд КИ ЕАД започва строежът на трети кораб, за нуждите на холдинга, чийто собственик е Карвуна Лтд, Маршалски острови, собственост на дъщерното Приват инженеринг АД.

Стойността на кораба е 21 млн. евро, като следващата вноска от 4.2 млн. евро в началото на 2008 г. ще се покрие от средствата от увеличението на капитала.

В “Морски транспорт” са Емона шипинг Лтд и Марциана шипинг Лтд. Двете компании имат сключени договори с Булярд КИ ЕАД за строеж на два кораба за превоз на насипни материали и контейнери.

Общата им стойност е 27 млн. евро. С 14.8 млн. евро, осигурени от от новата емисия акции, ще се доизплати изграждането на двата плавателни средства. В резултат ИХ България ще развие ново направлени – морски транспорт.

КРЗ Порт – Бургас АД е в пристанищния сектор от портфейла на холдинга. Предвидените за 2007 г. инвестиции са за 1.7 млн. лв. Целта на обновлението е доставката на специализирано за пристанищната дейност оборудване, както и изграждането на необходимата инфраструктура.

Последното е част от подготовката за разширение и модернизиране на пристанищния терминал, което е с по-дългосрочна насока. Около 2 млн. евро от набраните средства ИХ България ще насочи към осъществяване на проекта.

Индустриален холдинг България планира да увеличи капитала си от 26.254 млн. лв. на не повече от 43.757 млн. лв. чрез издаване на до 17.503 млн. броя нови обикновени безналични акции с право на глас с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 2.40 лева.

Досега акциите поевтиняха с 1%, до средните 15.77 лв. Изтъргуваният обем за момента е 9 759 акции.