Мостстрой АД уведоми своите акционери и всички заинтересовани лица, че с Решение от 24.11.2010 г. на Окръжен съд - Велико Търново, е открито производство по несъстоятелност по отношение на Мостстрой - Велико Търново АД (дъщерно дружество на Мостстрой АД).

Обявена е неплатежоспособността на дружеството с начална дата 30.09.2010 г. и е свикано Първо Общо събрание на кредиторите, което ще се проведе на 21 декември 2010 г.

За временен синдик е назначен Димитър Банков. С допълнително решение са допуснати обезпечителни мерки чрез налагане на запор върху всички вземания на дружеството и неговите движими вещи, както и възбрана върху недвижимите вещи, се казва в официалното съобщение на Мостстрой АД.

Очаква се Софийският градски съд да се произнесе на 1 декевмри по делото за несъстоятелност на Мостстрой АД.

Да припомним, че молбите за несъстоятелност на Мостстрой АД и неговите дъщерни дружества - Мостстрой-Пловдив АД, Мостстрой-София АД и Мостстрой-Велико Търново АД бяха депозирани в съответните съдилища на 6 октомври.

Причина за взетото решение бе, че към този момент „Мостстрой" АД се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадълженост. Срещу дружеството има образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество.

На 31.05.2010 г. е настъпил падежът на задълженията по сключения с Обединена българска банка АД договор за кредит, по който съдлъжници са трите дъщерни дружества, и всички суми по него са изискуеми. Поради липсата на парични средства, с които да бъде заплатен дългът е налице реална възможност за образуване на изпълнително производство срещу дружеството за принудително събиране на дължимите суми.

През август 2010 лизингодателят Интерлийз ЕАД е прекратил сключените с дружеството договори за финансов лизинг на транспортни средства и лизинговите вещи са били предадени на лизингодателя. Това практически води до невъзможност за дружеството да осъществява дейността си, допълва съобщението.

Освен това, за наличните задължения за заплащане на лизингови вноски по лизинговите договори има издадена обезпечителна заповед, по която са наложени запори на всички банкови сметки на дружеството.

Горепосочените причини са относими и към трите дъщерни дружества на Мостстрой АД, като се прибави и фактът, че лизингодателят БМ Лизинг АД е прекратил сключените с Мостстрой-Пловдив АД, Мостстрой-София АД и Мостстрой-Велико Търново АД договори за финансов лизинг и лизингованите вещи са били предадени на лизингодателя. Отписването на активите е довело до наличието на голяма счетоводна загуба за дружествата, се казва още в съобщението.

Акциите на Мостстрой АД още не са търгувани на БФБ-София днес. Книжата на групата поевтиняха в четвъртък с 1.00%, до 0.197 лв. за лот.