Първите шест месеца на 2016 г. приключиха. Време е за оценки и анализи.

Справка на Profit.bg показва, че въпреки ниската ликвидност на Българска фондова борса, възможностите за доходност все още са налице.

Общо 5 от най-ликвидните емисии акции на родния капиталов пазар са донесли на акционерите си двуцифрена доходност за периода 1 януари – 30 юни.

Това е в пъти повече от настоящите лихви по депозитите, предлагани от банките в страната.

Най-добре до момента се представят книжата на Албена инвест Холдинг, поскъпнали с 28.07 на сто, след като стана ясно, че дружеството ще се влее в Албена АД.

С 20.1% повишение към момента от началото на годината се търгуват Фонд за имоти България АДСИЦ, откъдето вчера обявиха продажбата на свой имот. В края на юли акционерите на дружеството ще гласуват предложение за разпределението на 0.0797 лв. дивидент на акция.

Вижте още: СофКом издава привилегировани акции с 12% годишен дивидент

Сериозни изменение в пазарната си оценка реализират и книжата на Неохим, добавили 16.63 на сто до 53.30 лв. Компанията обяви едно от най-добрите си тримесечия в историята, след като само за първите три месеца на 2016 г. отчете продажби от 97.9 млн. лв. и печалба от 21.9 млн. лв.

Всеки акционер в димитровградското дружество ще получи и по 0.80 лв. брутен дивидент на акция.

Доходност от 14.68 и 12.73 на сто за първите шест месеца на 2016 г. носят инвестиции в Чайкафарма Висококачествени лекарства и Софарма Имоти АДСИЦ, а Хидравлични елементи и системи – малко над 9.4 на сто.

По-високата доходност, която предлагат инвестициите в акции, обаче крие и своите рискове. Само за шест месеца три от основните компании на Българска фондова борса са загубили по около 50% от стойността си.

Най-големи загуби са реализирали акционерите на Булгартабак холдинг – 50.19 на сто, докато спадът при Евроинс и Петрол е от 49.95 и 47.62 процента.

Близо 30% спад отчитат и вложенията в акциите на Юрий Гагарин и Еврохолд България.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.