Това е един от трите въпроса, които екипът на Profit TV зададе на четирима участници на пазара по време на провелата се вчера конференция “Перспективи пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа”, проведена с медийното партньорство на Profit.bg.

Според Стоян Тошев, изпълнителен директор на Ти Би Ай Асет Мениджмънт не можем да очакваме нова вълна, тъй като във взаимните фондове в момента са инвеститорите, който знаят, че пари се правят по време на криза.

“Актуалният в момента въпрос е кога да се купува, а не кога да се продава, тъй като преобладаваща част от активите са с актрактивни оценки, каза още Тошев.

Петко Вълков, изпълнителен директор на БенчМарк Асет Мениджмънт заяви, че “вече бяхме свидетели на няколко големи изкупувания. Не може да се очаква нова вълна, защото във взаимните фондове вече портфейлите са преструктурирани много добре”.

На подобно мнение бе и Алекс Бебов, Управляващ партньор в Балканска Консултантска компания. Той каза, че не очаква драстични обратни изкупувания. Бебов допълни, че в момента оценките на българските компания са достатъчно разумни за влизане в пазара.

На противоположно мнение обаче е Преслав Китипов, началник отдел Търговия а акции в Юробанк И Еф Джи България. Той заяви, че можем да очакваме нова вълна, тъй като индивидуалните инвеститори са тези, които се влияят най-силно на негативните настроения на пазара.

“Първата стъпка за покупки трябва да направят институционалните инвеститори, когато преценят, че нивата са атрактивни,” каза още Китипов.