Тиражираните твърдения за блокирани сметки на „Петрол холдинг" АД заради издадено удостоверение от Агенцията по вписванията не отговарят на истината, става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието.

В текста на съобщението, публикувано на страницата на Министерството се казва още:

С подписано на 22.11.2010 г. удостоверение от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова се удостоверява, че в Търговския регистър по партидата на „Петрол холдинг"АД е постъпил влязъл в сила акт на Софийския градски съд-Търговско отделение, дело №341/2010 г. Удостовереното обстоятелство може да бъде констатирано от всеки, който направи справка в електронния регистър по партидата на дружеството.

Издаденото удостоверение не представлява акт, въз основа на който получилият го г-н Иван Кутевски би могъл да се легитимира като изпълнителен директор на „Петрол холдинг" АД. Подобно удостоверение, отразяващо постъпил съдебен акт в АВ, може да се издаде на абсолютно всяко лице, подало молба. Предвид публичния характер на регистъра, принципно всеки има възможност да получи удостоверения за постъпили в регистъра обстоятелства, вкл. и за постъпило за вписване съдебно решение.

Служителят на агенцията, изготвил конкретното удостоверение, не е извършил проверка дали молителят, посочен в молбата като представител на дружеството, е регистриран в агенцията като такъв, тъй като това не е било предмет на молбата и респективно - на удостоверяваното обстоятелство. След молба от страна на г-н Митко Събев е извършена служебна проверка, от която е видно, че лицето, поискало удостоверението, не е регистрирано в ТР като изпълнителен директор и представляващ дружеството.

В този смисъл в удостоверението е допусната техническа грешка, като в частта за посочване на лицето Иван Кутевски като изпълнителен директор и представляващ дружество, удостоверението е невалидно и не удостоверява обстоятелства по партидата на дружеството. Констатираната грешка е отстранена от Агенцията по вписванията чрез коригиране на удостоверението - то се издава на Иван Кутевски. Принципно констатираната и отстранена грешка по никакъв начин не влияе на промяна на представителството на „Петрол холдинг"АД. Следва да се има предвид, че към настоящия момент няма данни за регистрация в Агенция по вписванията на промяна в представителството на дружеството и няма регистрация на Иван Кутевски като изпълнителен директор.

Във връзка с тиражирани твърдения от страна на директора на дирекция „Длъжностни лица по регистрацията" в АВ Боян Терзиев /временно отстранен от длъжност/ за оказван натиск върху служители на агенцията, трябва да се има предвид, че твърдението е несъстоятелно предвид компетентността и функциите на длъжностните лица по регистрация, която не допуска анализ и коментар по същество на съдебните актове.

Боян Терзиев е отстранен от длъжност поради констатирани драстични нарушения на служебните му задължения, образувано е дисциплинарно производство. Сред нарушенията, констатирани от Инспектората по чл. 46 от ЗА, са липса на контрол по отношение работата на длъжностните лица по регистрацията и непроизнасяне по 573 преписки.

Необосновано забавяне на вписвания от страна на длъжностни лица по регистрацията в Агенцията по вписванията, което е в нарушение на разпоредбите на действащото законодателство /Закон за търговския регистър/, беше установено при проверка на Инспектората на министъра на правосъдието по чл. 46 от Закона за администрацията. Проверката беше разпоредена от заместник-министър Жанета Петрова по повод изнесени информации в медиите, свързани с партидата на дружеството „Петрол холдинг"АД.

Проверката установи, че от 1 до 26 октомври 2010 г. по партидата на търговското дружество са постъпили общо 5 съдебни акта и 11 заявления. По актовете на съда произнасянето от страна на длъжностните лица по регистрацията следва да е незабавно според Закона за търговския регистър. А по заявленията срокът за произнасяне е 14-дневен след постъпването им в агенцията. Според проверката на Инспектората и по петте съдебни акта има забавяния между 6 и 13 дни, което е пряко нарушение на разпоредбите на закона. Забавянето се дължи на неефективна работа на длъжностните лица по регистрацията и на липсата на добра организация и ефективен контрол от страна на директора на дирекция „Длъжностни лица по регистрацията", посочват проверяващите.

Така се потвърждават резултатите от предходна проверка на Инспектората от 21.10.2010 г. , назначена във връзка със сигнали за системни забавяния на вписвания, когато в Агенцията по вписванията е констатирано забавяне при регистрацията и неспазване на законоустановените срокове.

Резултатите от двете проверки показват системност в неизпълнението на служебните задължения от страна на длъжностните лица по регистрацията и липсата на адекватен контрол от страна на директора на дирекция „Длъжностни лица по регистрацията".

От встъпването си в длъжност на 1 октомври 2010 г. изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова нееднократно е издавала разпореждания на длъжностните лица по регистрацията да бъдат спазвани сроковете за вписвания, определени от закона. В правомощията и задълженията на административния ръководител на агенцията е оказването на контрол и дисциплинирането на работния процес в агенцията.

Във връзка с констатациите в последния доклад на Инспектората изпълнителният директор на Агенцията по вписванията образува административно-наказателни производства срещу служители на агенцията с цел налагане на дисциплинарни санкции за системно неизпълнение на служебните им задължения. Твърденията на анонимни служители за оказван натиск от страна на изпълнителния директор Виолета Николова, ръководството на Агенцията по вписванията счита за опит от страна на недобросъвестни служители да прикрият системно несправяне със служебните си задължения.

Ръководството на Министерството на правосъдието и институцията не могат да бъдат намесвани в съдебни спорове и корпоративни интереси, тъй като осъществяват дейността си единствено съобразно предвидените в действащото законодателство правомощия и компетентност и изпълняват стриктно решенията на българския съд.