МС прие концепцията за интеграция на ЦД и БФБ

1165
МС прие концепцията за интеграция на ЦД и БФБ

Правителството прие концепция за интеграция на Българска фондова борса АД и Централен депозитар АД в европейските и световни финансови пазари и възложи на вицепремиера и министър на финансите изпълнението и контрола по изпълнение на концепцията, съобщават от правителствената пресслужба.

Документът определя насоките за организация, провеждане и приключване на интеграцията на БФБ и ЦД чрез приватизация, която да осигури тяхното бъдещо стабилно и ефективно управление, а в резултат на това - и развитие на българския капиталов пазар като цяло. Консолидацията има три основни цели:

- развитие на българския капиталов пазар и гарантиране на неговото бъдеще сред европейските пазари;

- изграждане на по-ликвиден и по-надежден борсов пазар, с по-ефективна инфраструктура и практики, напълно хармонизирани с най-добрите международни стандарти;

- утвърждаване на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона.

Развитието на българския капиталов пазар е основният приоритет, залегнал в приетата от ръководството на Българска фондова борса - София АД стратегия за развитието на БФБ за периода 2010-2012 г. Правителството подкрепя тази цел като приоритетна, тъй като модерният и ефективно работещ капиталов пазар е фактор за българската икономика с пряко отражение върху икономическия растеж и финансовата стабилност.

Развитието на ликвиден и надежден пазар, възстановяването на доверието на местните и чуждестранните инвеститори, въвеждането на атрактивни борсови продукти и повишаването на сигурността на борсовата търговия изискват постоянна хармонизация с европейските стандарти и активна и последователна политика от страна на участниците в капиталовия пазар, в т. ч. на държавата.

Осъществяването на тази цел е неизбежно свързано с интегрирането на българския капиталов пазар с голям световен или европейски капиталов пазар.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

hehe
# 0
12:04 | 6 April 2011
а за да се интегрират по-добре трябва едни стари познайници да управляват ЦД и БФБ. :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg