Още във вторник една от авторитетните американски компании за пазарни проучвания разпространи доклад в който стана ясно, че процентът на финансовите консултанти с бичи настроения в САЩ рязко се е покачил до 41%, докато броят на анализаторите с мечи настроения е останал на ниво от 35%. Това ясно показва, че настроенията сред финансовите консултанти са за покачване на пазара, т.е. очакват се добри резултати и още има накъде цените на акциите да растат, каза Никола Цокев, Главен експерт борсови операции в И Еф Джи Секюритис, в обзора си пред Profit TV за случилото се на капиталовия пазар през изтеклата седмица.

Подобна тенденция се оформи и на нашия пазар, според Цокев. Купувачите преобладаваха над продавачите в първите два дена на седмицата. В четвъртък и петък обемите рязко паднаха и купувачите като че ли се оттеглиха, което по негово мнение това се дължи на рязко покачилите се цени. Така институционалните инвеститорите предпочитат да изчакат леко успокояване на нещата преди да заемат отново своите позиции, смята Цокев.

За седмицата българските индекси се покачиха с над 11% като голяма част от това покачване беше при сравнително малки обеми в четвъртък и петък, в които пазарът беше движен основно от дребните инвеститори.

Цокев определя безспорно като хитът на седмицата акциите курортния комплекс Албена, които още в първия работен ден се изстреляха с над 13% нагоре. Това се дължи на сделката, която мина в края на миналата седмицата със 100% от капитала на дружеството Интерскай, които бяха прехвърлени от Албена Инвест холдинг на Албена АД в рамките на преструктуриране в групата. Тази сделка доведе до силно позитивни очаквания сред инвеститорите за развитието на Албена АД и акциите поскъпнаха.

След това в четвъртък бе обявено, че мажоритарните собственици на Албена отправят търгово предложение при цена от 27.02 лв. на акция, което накара акциите да се изстрелят с още около 30% достигайки нива от 25 лв. като имаше сделки дори на ниво от 26 лв., добави Цокев.

Други силно поскъпнали акции през седмицата бяха тези на Мостстрой, които затвориха в петък на цена от 3 лв. за акция, както и на Химимпорт, чиито книжа се оскъпиха с 20% за седмицата, до 2.20 лв за брой, каза още Цокев.

Очакванията за следващата, според Цокев, са за продължаване на преобладаващо позитивното настроение, но с голяма вероятност за лека корекция заради рязкото поскъпване в четвъртък и петък.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!