„След една интересна сесия на фона на оформилото се скучно статукво на борсата, както беше вчера, за съжаление не очаквам промяна към позитивно и по-добро. Ниският интерес от страна на инвеститорите остава водещ и определящ за търговията, а за промяна в нагласите, според мен, не може да се говори в близко бъдеще", коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

Експертът очаква за днешната сесия интересна търговия с книжата на Трейс Груп Холд АД, като не е изключено поевтиняването им до равновесните цени отпреди сплита, породено от прибиране на печалби от страна на инвеститорите.

Той е на мнение, че вниманието на инвеститорите като цяло трябва да бъде повишено, с оглед предстоящото обявяване на отчетите за полугодието, които биха могли да доведат до интересни промени по някои позиции. „Негативен би могъл да се окаже хаосът, който се поражда при всяко разкриване на финансова информация поради липсата на корпоративни календари при повечето публични компании", добави Ваньов.

Според експерта интересни за инвестиции в по-дългосрочен план остават големите публични холдинги и компаниите от сектора на индустриалното производство, част от които към сегашния момент са сред лидерите по ръст за годината (ХЕС, М+С Хидравлик).

„Негативен фактор е отпадането на един от трите инвеститора, имащи интерес към закупуването на държавния дял от Булгартабак-Холдинг АД, като евентуален провал по тази сделка би изпратил негативни сигнали към големите чуждестранни инвеститори за българския капиталов пазар като цяло", каза в заключение брокерът на Инвестбанк Николай Ваньов.

Индексите на БФБ-София приключиха деня разнопосочно. Понижения имаше при SOFIX (-0.99%, 415.84 пункта) и BG REIT (-0.64%, 49.43 пункта). На обратния полюс бяха BG 40 (+2.06%, 130.16 пункта) и BG TR30 (+1.83%, 342.97 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи 413 000 лева. През деня се търгуваха 53 емисии акции. Повишение имаше при 18 от книжата, а други 9 не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!