Институционалните инвеститори смятат, че не е сега моментът да се инвестира в България, още повече в стартиращ бизнес. Това показват срещите с тях според Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Финансова група „Капман“, който взе участие в панела за взаимни фондове на форума „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

При такова мнение на специалистите по управление на средства, дори и в най-големите инвеститори – пенсионните фондове, няма как да очакваме нещо по-различно от крайните инвеститори според Ялъмов. Емисията, която предлагат в момента Капман, е за едва 2 млн. лв., уточни експертът от групата.

Договорните фондове правят каквото могат, но не са на самотен остров. Огромният уплах на крайния клиент от космическите сривове в България е едната пречка пред сектора. Другата е, че самите публични дружества не виждат смисъл да набират капитал чрез Българската фондова борса в момента, колкото и добри доходи да имат, поради ниския обем на пазара. А родните взаимните фондове са фокусирани върху БФБ и едва от една две години предлагат продукти, свързани с външните пазари.

Според Ялъмов може да се подложи на критичен размисъл дали липсата на данък върху положителната разлика от инвестиции в крайна сметка е нещо дотолкова полезно, тъй като може би подкопала интереса на държавата към капиталовия пазар.

Факт е, че всеки фондов пазар по света възниква след някакви стимули от страна на държавата. Но субектите губят интерес от нещо, ако то не носи доход.

Ако в държавния бюджет няма разчетен приход от финансови транзакции, по пътя на обикновената логика можем да заключим, че и държавата може да няма голям интерес към капиталовия пазар, заяви Ялъмов.

Според него най-новата история на българския фондов пазар е в подкрепа на това твърдение.

Приватизацията чрез БФБ например не доведе до очакваното развитие на пазара, а просто докара приходи в бюджета. Опитите на Министерството на финансите да промени правилата на Сребърния фонд, колкото и да са закъснели спрямо предизборните ангажименти, показват, че министерството се интересува от този фонд, също само доколкото може да осигури приход в бюджета.

Не казвам, че трябва да дискутираме дали да се въведе данък, уточни Ялъмов. Когато инвеститорите купуваха обаче аргументът, че няма данък беше слабо засегнат, а липсата на налог не попречи на пазара да се срине с 85% и почти всички чуждестранни инвеститори да ни сложат хикс като дестинация за инвестиции. Ако има вариант държавата да има ясно и категорично отношение към пазара и да няма данък, всички ще бъдат много щастливи, но за момента можем да разсъждаваме дали липсата на финансов интерес не е повод за апатията на държавата.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.