На 18 април 2007 г. започва първичното публично предлагане на акции на Каолин, като заявки за записване на акции се подават от всички инвеститори до 17.00 часа на 20 април 2007 г. директно или чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник до Булбанк АД, съобщават от дружеството.

Заплащането на закупените акции трябва да се извърши в периода от 23 до 25 април 2007 г. Очакваната начална дата за борсова търговия с акциите на Каолин АД е на или около 28 май 2007 г.

Каолин АД предлага до 5 млн. нови акции като увеличение на капитала, а до 1 млн. от съществуващите акции ще се предложат за продажба от мажоритарния акционер „Алфа Финанс Холдинг” АД в рамките на първичното публично предлагане.

Първичното публично предлагане ще се смята за изпълнено, ако се пласират поне 3 млн. нови акции.

Минималната цена за всички предлагани акции е 12,50 лева на акция, като емисионната стойност на акциите ще бъде определена чрез механизма „бук билдинг”, менажиран от Булбанк, банка на УниКредит Груп.

След увеличението на капитала в „Каолин” АД ще влязат всички приходи от продадените нови акции по цената им на емитиране, което ще осигури ресурс за нови придобивания и инвестиции в региона на Балканите и Източна Европа. Собственият капитал на дружеството се очаква да нарасне до над 85-90 млн. лева, в сравнение с 38,3 млн. лева в края на 2006 година.

Дружеството понастоящем има уставен капитал, разпределен в 20 419 380 акции. След планираното увеличение на капитала, поне 20% ще се търгуват на борсата („фрий флоут”/free float) от инвеститори.

След успешната реализация на първичното публично предлагане на акции, Каолин АД смята да провежда последователна дивидентна политика, като изплаща поне 20% от нетната си печалба като дивидент.

Каолин АД е българско дружество, регионален лидер на пазарите на базови материали за стъкло, керамика, строителство и др. в Югоизточна Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Основните продукти включват кварцови пясъци с високо качество, каолини, варовик и други индустриални минерали, както и серия продукти с добавена стойност на базата на гореизброените.

Дългосрочната стратегия на дружеството включва развитие на продуктови линии с висок потенциал за растеж в сферата на строителните материали, екологията и други бързо развиващи се сектори. Част от плановете са свързани със сериозни инвестиции в сферата на енергийната ефективност, развитието на безотпадни технологии и промишлената автоматизация при основните производства на каолини и кварцови пясъци.

Каолин АД разглежда възможността за инвестиции „на зелено” и придобивания в България и практически всички страни от Централна и Източна Европа.

През 2006 г. консолидираните продажби нарастват от 70.3 млн. лв. през 2005 г. на 90.1 млн. лв. през 2006 г. (ръст от 28%), нетната печалба за същия период нараства от 7.25 на 9.43 млн. лв.(ръст от 30%), като резултатът преди лихви, данъци и амортизации се увеличава от около 13 на 19.9 млн. лв. (ръст от над 40%).

За последните 7 години средният ръст на продажбите е около 25%, като за последните 3 години средното нарастване на нетната печалба е над 100%.

Основен акционер в Каолин АД от средата на 2000 г. е „Алфа Финанс Холдинг” АД.