Без такса за покупка на дялове през първите две седмици от публичното си предлагане стартира „Статус финанси” - вторият договорен фонд на управляващото дружество „Статус капитал” АД. Промоцията ще важи за периода от 2 до 15 май включително, съобщиха от дружеството.

Новият фонд ще инвестира в акции от финансови компании в Европа, като фокусът му ще бъде насочен към Балканският регион.

Съгласно одобрения от Комисията за финансов надзор проспект, фондът може да инвестира в акции от пазарите на Европейския съюз, както и в Хърватска, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и страните от бившия СССР - Русия и Украйна.

Очакванията са, че банковият сектор ще се развива динамично през следващите години, заради сравнително ниския процент на хората, които ползват такива услуги на Балканите, смята председателят на Съвета на директорите на „Статус капитал” Владислав Панев.

Според него финансовите компании в региона имат по-голям потенциал за развитие, в сравнение с останалите отрасли на икономиката.

Номиналната стойност на 1 дял от новия фонд ще бъде равна на 1 лев, като това ще бъде и продажната му цена за поръчките, подадени през първия ден от публичното предлагане. Банка депозитар ще бъде „Ейч Ви Би Банк Биохим” АД.

След приключването на двуседмичната промоция, цената за покупка на дялове от „Статус финанси” ще бъде равна на нетната стойност на активите на един дял плюс надбавка между 0.75% и 1.5% в зависимост от инвестираната сума. Фондът няма такси при обратно изкупуване, като то ще започне след достигане на законовия минимум на активите си от 500 000 лева.

„Статус капитал” управлява най-печелившия договорен фонд от началото на 2007 г. „Статус нови акции”, който за първите 4 месеца на годината постигна доходност от 33.64 процента, или с 10% повече от фонда, постигнал втори резултат. Преднината на „Статус нови акции” се дължи на факта, че това е първият български фонд, който инвестира предимно в чуждестранни акции. Портфейлът на фонда включва книжа от Хърватска, Сърбия, Румъния и България.

Очакванията на „Статус капитал” са, че и през тази година чуждестранните пазари от региона ще се представят по-добре от българския.