Активът работа има днес голямо значение на световния пазар. На какво сте готови, за да го съхраните? Да наклеветите колегите си? Да флиртувате с началника?

Това са само два от въпросите, които зададоха експертите от Harris Interactive на 1200 американци. Над 28% от анкетираните отговорили, че са готови на неморални действия, в това число да лъжат и да водят подмолна борба с колегите си, в името на запазване на работното си място, съобщава Interfax.

С отчитане на състоянието на икономиката и пазара на труда, не е учудващо, че не малка част от запитаните са готови да клеветят и украсят действителността, макар това да противоречи с корпоративната етика. Около 2% са заявили, че са готови да си присвоят чужди заслуги, толкова са и готовите на флирт с началника. Към 4% са готови да потъпчат своите интереси и възгледи, за да установят по-тесни контакти с шефовете.

Експертите отбелязват, че хората се страхуват силно да не загубят работа си, за което свидетелстват и отговорите на въпросите. Американците планират отдалеч плановете си за Коледа, ваканции, сватби и празници, без да се замислят много върху стабилността на кариерата си. Ето защо не са склонни финансово и емоционално да загубят източника на стабилни доходи. Точно заради този страх, те са готови да прибегнат до лъжи, за да предпазят живота си от сътресения.

За работодателите това изследване трябва да напомни, че корпоративната етика на компаниите трябва да е пределно ясна, да се обсъжда колкото се може по-често и периодично и да се прилага на практика.

В някои компании нечестността се смята едва ли не за смъртен грях, а флиртът е повод, ако не за моментално уволнение, то поне за предупреждение. Всяко нарушение на етиката, демонстрирано чрез поведението може да Ви направи далеч по-уязвим, а оттам името Ви да е в следващия черен списък на уволненията. Така че, ако не внимавате, имате пълния шанс да загубите онова, което се стремите да спасите.