Общо 28 лица приеха търговото предложение за обратно изкупуване на акциите на миноритарните акционери в Заводски строежи-ПС-Перник(

), съобщават от БФБ. От тях 26 са физически лица предоставили 2 379 акции и 2 юридически лица с 5 174 акции.

Предложителят е Софстрой. Цена за акция на търговото предложение е 36.05 лв. Така участието на Софстрой в компанията се увеличи с 5.5%, до 96.7%. Според последните промени в ЗППЦК мажоритарният собственик може да се възползва от опцията squeeze out, залегнала в чл. 157.

Според него лице, което в резултат на търгово предлагане (...) придобие най-малко 95% от гласовете в общото събрание на публично дружество, има право до три месеца от предишното търгово предлагане да отправи ново за останалите 5% от капитала.

Най-интересната част е точка 7 на същия член 157а. Тя гласи, че акционерите са длъжни да продадат своите акции на предложителя в едномесечен срок от публикуване на предложението, без да е необходимо тяхното съгласие.

По-нататък в текста се посочва, че акциите, които не са продадени в предвидения срок вече се смятат за собственост на мажоритарния акционер. Жулиета Мандажиева посочи, че акционерите трябва да следят внимателно крайните срокове в squeeze out - предложението.

На проведеното днес ОСА на Заводски строежи-ПС-Перник акционерите приеха през следващите 5 години, считано от 19 октомври, Съветът на директорите да може да увеличава капитала на дружеството до 100 000 000 лв. чрез издаване на нови обикновени или привилегировани акции.

В срок до 5 години считано от 19.10.2007 год. Съветът на директорите може да приема решения за издаване на облигации при общ размер на облигационния заем до 100 000 000 лв.