Димана Ранкова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, задължи Съвета на директорите на „Слънчев ден” АД, гр. Варна да предложи на редовното годишно общо събрание на акционерите на дружеството да не подлага на гласуване точка 8 от дневния ред, а именно:

„8. Вземане на решение за овластяване по чл. 114, ал. 1 ат ЗППЦК на лицата, които управляват и представляват дружеството, да извършват следните сделки: разпореждане с активи на обща стойност над една трета от по-ниската стойност на активите съгласно последния одитиран или последния изготвен счетоводен баланс на дружеството; проект на решение – ОС на основание чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК овластява на лицата, които управляват и представляват дружеството, да извършват следните сделки: разпореждане с активи на обща стойност над една трета от по-ниската стойност на активите съгласно последния одитиран или последния изготвен счетоводен баланс на дружеството.”

Предметът на сделката ще е продажба на 60 012 броя обикновени поименни безналични свободно прехвърляеми акции, собственост на „Слънчев ден” АД, от капитала на „Търговски дом” АД гр. Варна. Стойността на сделката е 5 000 000 евро (приблизително 9 779 150 лева).

Решението подлежи на незабавно изпълнение, независимо от неговото обжалване. То може да бъде обжалвано по административен ред по реда на АПК пред КФН в 14-дневен срок от съобщаването му.

Също така може да бъде обжалвано по съдебен ред пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му, съответно от произнасянето на КФН или от изтичането на срока за произнасяне на КФН, ако Решението е било обжалвано по административен ред.

Пълният текст на Решението може да бъде намерен на сайта на КФН.