През 2001 г. Петрол АД и Лукойл България ЕООД влизат в споразумение, чрез което Петрол гарантира на Лукойл България продажба на горива чрез достъп до мрежата на Петрол за продажба на дребно.

Постъпленията от продажбите се разпределят между двете компании. От 2001 г. има разногласия между компаниите за правилно разпределение по споразумението. През март 2007 г. Лукойл България внесе иск срещу Петрол в Софийски Градски съд, претендиращ за сумата от 89.5 млн. лв, състоящи се от 70.9 млн. лв. неотчетени продажби и 18.6 млн. лв неустойка за забава.

На 16 февруари 2007 г. Лукойл България внесе искане към Районния съд в Петрич за налагане на възбрана върху 99 бензиностанции, собственост на Петрол. Възбраната е наложена на 12 март 2007 г., като Петрол започва да получава известия от различни местни съдилища по местонахожденията на бензиностанциите.

Възбраната ограничава разпореждането, промените и разрушаването на бензиностанциите. Всички бензиностанции, обект на възбраната вече са ипотекирани в полза на Лукойл България според договор за заем между Лукойл България и Петрол Холдинг.

Възбраната не засяга нормалната дейност на бензиностанциите и Петрол не очаква възбраната да има някакъв ефект към неговите бизнес операции или приходи.

"Петрол разглежда иска, предявен от Лукойл България, като е предприел действия за обжалване на възбраната и възнамерява непреклонно да се защитава от исковете", завършва съобщените на дружеството публикувано от БФБ.

Вчера книжата на петрол поскъпнаха с 1.63% до средна цена от точно 5 лв. за брой.