Воденият от Насърчителна банка синдикат пласира успешно най-голямата в българската икономика емисия корпоративни облигации на БДЖ на стойност 120 млн. евро.

Средствата от емисията ще се използват за ремонт на товарни вагони, с което БДЖ ще отговори на повишеното търсене на жп товарни превози, както и за преструктуриране на стари задължения на държавния превозвач.

Записването на облигационната емисия стартира на 29 октомври в условията на частно пласиране. Водещ мениджър на емисията беше Насърчителна банка в банков синдикат с първокласните чуждестранни мегабанки Дексиа Комуналкредит Банк, Виена и Депфа Банк, Лондон. Организацията и пласментът на облигационната емисия са извършени без разноски за БДЖ.

Емитирани бяха 120 000 броя ценни книжа с номинална стойност 1000 евро. Интересът на инвеститорите надхвърли първоначално обявената номинална стойност на емисията и получените заявки достигнаха сумата от 135 млн. евро. Облигациите са пласирани на три чужди банки и две български кредитни институции.

Срокът на облигационната емисия е 10 години с 18 месеца гратисен период. Лихвените плащания са на всеки три месеца, а размерът на лихвата – 3 месечен EURIBOR плюс 3.5% на годишна база.