Насърчителна банка пласира успешно облигации на БДЖ за 120 млн. евро

659
Насърчителна банка пласира успешно облигации на БДЖ за 120 млн. евро

Воденият от Насърчителна банка синдикат пласира успешно най-голямата в българската икономика емисия корпоративни облигации на БДЖ на стойност 120 млн. евро.

Средствата от емисията ще се използват за ремонт на товарни вагони, с което БДЖ ще отговори на повишеното търсене на жп товарни превози, както и за преструктуриране на стари задължения на държавния превозвач.

Записването на облигационната емисия стартира на 29 октомври в условията на частно пласиране. Водещ мениджър на емисията беше Насърчителна банка в банков синдикат с първокласните чуждестранни мегабанки Дексиа Комуналкредит Банк, Виена и Депфа Банк, Лондон. Организацията и пласментът на облигационната емисия са извършени без разноски за БДЖ.

Емитирани бяха 120 000 броя ценни книжа с номинална стойност 1000 евро. Интересът на инвеститорите надхвърли първоначално обявената номинална стойност на емисията и получените заявки достигнаха сумата от 135 млн. евро. Облигациите са пласирани на три чужди банки и две български кредитни институции.

Срокът на облигационната емисия е 10 години с 18 месеца гратисен период. Лихвените плащания са на всеки три месеца, а размерът на лихвата – 3 месечен EURIBOR плюс 3.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg