Насърчителна банка с кредитен рейтинг ВВ

572
Насърчителна банка с кредитен рейтинг ВВ

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) в сътрудничество с ICRA, асоцииран партньор на Moody’s, присъди дългосрочен рейтинг ВВ с позитивна перспектива на Насърчителна банка. Това е първият кредитен рейтинг на банката.

Присъдената оценка отчита стабилността и съществуващия потенциал на кредитната институция. Тя е съобразена със спецификата в дейността на Насърчителна банка, насочена в сегмента на малките и средни фирми, и приоритетното финансиране на операциите на кредитната институция с дългосрочно привлечени средства от международни финансови институции.

БАКР оценява като ниски рисковете, свързани с качеството на доходите, ресурсната база и тези, произтичащи от организацията на бизнес процесите и системите. Отчетено е високото ниво на капитализация на банката.

Като съществен фактор за очакванията за позитивно развитие на институцията анализаторите на БАКР определят очакваното трансформиране на Насърчителна банка в Българска Банка за Развитие и възможността за държавно гарантиране на пасивите на институцията.

Насърчителна банка АД е основана през 1999 г. и към момента е единствената държавна банка в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg