Националният кодекс за корпоративно управление, който ще замести действащия в момента временен кодекс в сила от януари 2007 г., вече е факт.
Новият Завет за компаниите от публичния сектор бе официално представен и приветстван не само от институциите като Българска фондова борса, но и от обвързаните с капиталовия пазар асоциации.

Документът вече е припознат от членовете на Асоциация на индустриалния капитал в България, от двете асоциации на директорите за връзка с инвеститорите и Асоциацията на инвеститорите, обявиха председателите им Васил Велев, Богомила Христова, Даниела Пеева и Стою Недин. Големият въпрос за практическото му прилагане остава открит.

Своите приветствия и преопръки отправиха Кристиан Щренгер, член на Групата съветници към Глобалния форум за корпоративно управление и Джан Пиеро Синя, съветник към ЕБВР.

Кристиан Щренгер и Джан Пиеро Синя заявиха, че изготвянето на Националния кодекс е едва първата стъпка към дългия процес към подобряване качеството на корпоративното управление. Тепърва предстои имплементирането му в дружествата и припознаването му от ръководните кадри на публичните компании, за които ще са необходими познания по материята.

Според Кристиан Щренгер кодексът трябва да е отворен към промени, които да отговарят на практическите нужди. В отговор Богомила Христова, председател на Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България, каза, че това е едва началото като документът ще претърпява ревизии на определени периоди.

Освен етична страна, принципите на доброто корпоративно управление имат и чисто практични измерения. За един инвеститор при избора на компанията от значение е и самият корпоративен мениджмънт и корпоративните практики, смята Джан Пиеро Синя. Именно и доверието на инвеститорите ще е и корективът, който ще следи до колко дружествата спазват препоръките на кодекса, смята Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите.

Подобно на предшественика си Националният кодекс за корпоративно управление има задължителен характер за публичните компании от официалния пазар на акции на БФБ и препоръчителен за останалите дружества, не само от публичния сектор.

Съдържанието на документа развива законовите разпоредби по отношение на корпоративното ръководство, одита и вътрешния контрол, защитата правата на акционерите, разкриването на информация и заинтерисованите лица.