Има няколко начина за определяне на стойността на компаниите. Това може да се направи, както по пазарната капитализация, която е оценката на всички акции (броят на акциите по цената за съответния период), така и по разполагаемите пари в брой и сметки на компанията.

Най-големите компании по пазарна оценка

Половината от най-скъпите щатски компании са представители на технологичния сектор, пише Fox. Начело в подреждането е Apple с 596 млрд. долара пазарна оценка, изпреварваща компанията майка на Google Alphabet и Microsoft, оценени на 537.8 и 470 млрд. долара.

Компанията на инвеститора Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, и Amazon.com допълват топ 5 с оценки за респективно 390 и 370 млрд. долара.

Петролната ExxonMobil и социалната мрежа Facebook се нареждат на 6-а и 7-а позиция с 361 и 347 млрд. долара, като изпреварват Johnson & Johnson (310 млрд. долара), JPMorgan Chase (282 млрд. долара) и General Electric (278 млрд. долара).

Най-старата от компаниите в този списък - Johnson & Johnson, чиято история датира от повече от 120 години, е по-ниско оценена от най-младата – Facebook, основана преди 12 години.

Компаниите с най-много парични средства

Само преди седмица стана ясно, че кешът на Apple е нараснал до рекордните 237.6 млрд. долара, което е достатъчно да се закупят всички отбори от NFL, NBA, MLB и NHL, както и да останат още 85 млрд. долара.

Кешът на Microsoft, по последни данни, възлиза на 117 млрд. долара, а Alphabet държи 88 млрд. долара.

Голяма част от паричните средства на посочените по-горе компании са извън пределите на САЩ заради нежеланието им да платят 35% данък, при положение че той се върне в държавата.

Едно от предложенията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп е този данък да се намали до 10 на сто.