Китайската компания за онлайн търговия Alibaba Group Holding обяви, че е постигнала най-силно нарастване на приходите си за тримесечие, след листването си на борсата в края на 2014 г.

За трите месеца, приключващи на 30 юни, Alibaba обяви приходи от 4.84 млрд. долара, което е с 59% повече спрямо предходния период. За първи път в историята на компанията приходите, реализирани от потребителите през мобилни телефони, надвишават тези от десктоп компютри.

Общият брой на активните месечни мобилни потребители отчита ръст от 39% за година - до настоящите 427 млн. долара. Потребителите на компанията са закупили стоки за 126 млрд. долара, или с 24% повече спрямо година по-рано.

Общо 75% от този оборот е реализиран именно през мобилните телефони.

Alibaba обаче среща доста силна конкуренция в страната в лицето на по-малките играчи, най-вече JD.com, а притесненията по повод на влошаващата се икономическа обстановка в Китай карат компанията да инвестира и в други държави и сфери.

Alibaba вече инвестира милиарди долари за покупката на видео портала Youku Tudou, компанията за онлайн търговия Lazada Group SA, с която цели повишено присъствие в Югоизточна Азия, а също така навлиза и в бизнеса на облачните технолигии.

Целта на тези инвестиции е една – да се намали процентът на приходите от онлайн търговията, идващ от Китай (въпреки ръста му от 49% за последното тримесечие).

Именно тези инвестиции трябва да са следващите мотори на растежа на Alibaba. Акциите на компанията поскъпнаха с 5%, до 91.77 долара, в края на вчерашната борсова сесия, което е най-високото им ниво от 3 месеца насам.

Председателят на компанията Джак Ма, който по данни на Bloomberg е най-богатият азиатец, днес увеличи състоянието си до 34 млрд. долара, което го поставя на 18-а позиция сред топ богаташите в света.

Ма разполага с 1.2 млрд. долара повече от основателя на Dalian Wanda Group Уан Дзиенлин.