Най-богатият човек в Китай Ли Хеджун има лоша седмица.

В сряда той загуби 15 млрд. долара, след като акциите на неговата компания за соларни панели Hanergy се сринаха с 47% само за около час.

Така компанията е загубила 18.6 млрд. долара от своята пазарна стойност.

В 10:40 сутринта търговията с акциите беше спряна. Ли Хеджун притежава около 80% от Hanergy. Причината за рязкото поевтиняване на акциите е това, че той не се е явил на събрание на акционерите в сряда.

Беше обяснено, че е отсъствал, защото е бил на откриване на изложение на компанията в Пекин.

От нюйоркската консултантска компания Bespoke Investment коментираха случващото се с книжата на Hanergy като „пълен хаос“.

От месеци инвеститори следят движението на акциите. За изминалата година те са поскъпнали с 625%, което е със седем пъти повече от ръста при американската компания номер 1 в сектора със соларна енергия - First Solar.

През април пазарната капитализация на компанията дори надмина 45 млрд. долара, а Ли Хеджун измести основателя на Alibaba Джак Ма от първото място в класацията на най-богатите китайци.

Около този огромен ръст обаче витаят подозрения за пазарна манипулация (вижте повече тук). Те се засилиха, когато стана ясно, че около 60% от продажбите й са насочени към компанията майка в Пекин - Hanergy Holding Group, чийто президент също е Хеджун.

Hanergy ползва специална технология за производство на по-тънки соларни панели. Има 15 000 служители и клонове по целия свят.

Засега търговията с акциите е спряна и се чака коментар от компанията по случая.