Не е нужно да сте експерт или да имате много средства, за да започнете да инвестирате парите си. Не е нужно и да сте прочели първо десетки книги, за да го направите.

Всеки млад спестител трябва да разбере, че той притежава един от най-ценните козове, що се отнася до това да спечели от инвестициите си - а именно времето. Колкото по-дълъг хоризонт има пред себе си, толкова по-голям е шансът да постигне добра доходност.

Най-голямата грешка, която правят начинаещите инвеститори, е, че не успяват правилно да използват инвестиционния хоризонт, който имат пред себе си, и да увеличат състоянието си с цената на възможно най-нисък риск.

Все още обикновените хора не осъзнават и колко голяма е силата на сложното олихвяване, което дори великият Айнщайн определя като едно от най-важните достижения в човешката история. Голяма част от тях нямат финансовата култура за това какво могат да правят с парите си и как да ги управляват по-ефективно.

Между инвестиционния хоризонт и риска има правопропорционална зависимост. Естествено, хоризонтът идва като резултат на поставената цел от страна на инвеститора и предопределя вида на инвестицията. Когато сме избрали да инвестираме дългосрочно спестяванията си, вероятно портфейлът, който ще формираме, ще се състои от предимно по-рискови активи.

В един такъв портфейл теглото на акциите значително ще надвишава това на останалите видове активи. Исторически погледнато - именно те са инструментът с най-добро представяне от различните класове активи.

Да, движението на цените при тях не следва сравнително равномерния темп на сложното олихвяване при депозитите, но изключително много го наподобява като краен резултат, когато имаме дългосрочен хоризонт пред себе си.

Историческите данни показват, че за всеки 20 години на американския фондов пазар представянето на основния индекс S&P 500 винаги е носело положителна доходност на инвеститорите в САЩ (за последния такъв период тя е 8.5% средногодишно). В най-лошия случай дори тя е била достатъчно висока, за да победи средногодишния темп на инфлацията там (3%).

Всеки сам може да прецени какви са шансовете да спечели на базата на теорията на вероятностите. Проучвания показват, че пазарът прекарва 2/3 от времето си в позитивен тренд, а безспорно от съществуването на капиталовите пазари трендът е само един - нагоре.

Графика: най-добрата и най-лошата средногодишната възвръщаемост в представянето на американските акции за различен период на инвестиране (1950-2013 г.)

Източник: Barclays capital, FED

Да, има моменти, които са много по-удачни да се инвестира и подбирането им дава по-добри изходни позиции, но като цяло за неопитните инвеститори е трудно да ги предвидят.

И все пак максимата "По-добре късно, отколкото никога" важи с пълна сила в инвестирането. Дори и да нямате готова сума, предвидена за това, ако имате дългосрочен хоризонт пред себе си, не губете време, а започнете с малки вноски.

Дори за начинаещия инвеститор най-добрият начин за спестяване е да "не разполага парите си, които е решил да инвестира" на първо време, т.е да автоматизира своите вноски към избрания от него инвестиционен план. Това може да бъде определен процент от месечния му доход - 10%, 15% или 20%, който да заделя първо за това.

Правилото е просто - колкото по-късно започнем да инвестираме, толкова по-голям процент трябва да отделяме. Затова е изключително важно финансовата култура да бъде получена рано във времето и да започнем колкото е възможно по-рано да инвестираме, за да може да си осигурим дългосрочен хоризонт пред нас и така да увеличим значително шансовете да постигнем добра доходност.

За да научите повече за това как можете да спестявате в инвестиционен фонд, управляван от най-голямото управляващо дружество във Великобритрания - Schroders, дори със сумата от 100 лева на месец и да се стремите към доходност от 4-7% на година в дългосрочен план, разгледайте специално създадения за тази цел продукт – Спестовен план „Устойчив растеж“.