Днес, в сградата на НК „Железопътна инфраструктура" се проведе обществено обсъждане на проекта за модернизация на жп линията Видин - София, пред представители на медиите, обществеността и служители на компанията, информират оттам. Лектор бе инж. Валентин Михайловски, проектант.

От НКЖИ припомнят, че проектът Видин - София започва с проучване и изработване на идеен план за ново трасе, което ще свързва новия мост при река Дунав със столицата. Тези дейности са финансирани със средства от предприсъединителните фондове на ИСПА. Поради сложността на терена са проектирани тунели, мостове и естакади. Трасето преминава през защитени територии, като две от тях ще трябва да бъдат заобиколени.

След завършването на идейния проект е изготвен доклад по ОВОС, който вече е одобрен от Министерството на околната среда и водите.

Това служи като база за започването на обществени обсъждания на 21 февруари 2011 г. поетапно по места, като отправна точка е самият Видин. За целта е назначена група от специалисти от НКЖИ, МОСВ и изпълнителя на доклада по ОВОС - АД "Поввик".

Подготвен е фиш за кандидатстване по получаване на безвъзмездна помощ за изпълнение на дейностите, свързани с подготовка на проекта за строителство.

Подготовката включва изготвяне на технически проекти, подготовка и изпълнение на всички дейности свързани с придобиването на земята, върху която преминава трасето, съгласувания, строителни разрешения и др.

Общата дължина на проектното трасе е 222.5 км., а прогнозната стойност на проекта е 2.68 млрд. евро.

Към момента пътуването от Видин до София отнема е 5.5 ч. Основната цел е времето да бъде съкратено на 2.2 ч.