Уверявам Ви, че ръководството на Агенция по вписванията е предприело всички възможни организационни действия и мерки за своевременното приемане, разглеждане и произнасяне по заявленията за обявяване на покани за общи събрания.

Правим всичко по силите си, за да избегнем натрупването на опашки и забавянията.

Използвам възможността да се обърна с молба към Вашите читатели - клиенти на Агенция по вписванията да проявят разбиране, да дадат малко по-голям толеранс и да не чакат последния момент за подаване на документите в търговския регистър.

Към това призова изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Анастас Георгиев, по повод запитване на Profit.bg за причините в поредна година публични компании да отменят първоначално обявената дата за провеждане на редовно, годишно ОСА, вследствие на отказ за обявяване от агенцията и какво да се направи така, че сътрудничеството между агенцията и бизнеса да върви по-гладко.

Поводът да потърсим изпълнителния директор на агенцията са зачестелите случаи публични компании да уведомяват акционерите си за отлагане на събрания.

„Тази година е най-натоварената за търговският регистър, в т.ч. службите по регистрация и длъжностните лица по регистрация от неговото създаване", посочи Георгиев. „В момента протичат едновременно три процеса - обявяване на годишни финансови отчети, като срокът за това изтича на 30 юни 2010 година; пререгистрация на търговците в рамките на тригодишния преклузивен срок - до края на годината и нови регистрации, вписване на промени в обстоятелствата и обявяване на актове по партидите на търговците".

Прогнозните очаквания на агенцията са, че до края на годината там следва да бъдат приети и обработени следните количества документи:

1. Около 200 000 заявления за обявяване на годишни финансови отчети. Към 31 май 2010 г. са подадени едва 57 454 заявления, от които към същата дата са разгледани около 40 000.

2. Около 200 000 заявления за пререгистрация на търговци. От началото на електронния търговски регистър (01.01.2008 г.) до 31.05.2010 г. са пререгистрирани 240 992 субекта.

3. Около 150 000 заявления за вписване на промени в обстоятелствата и обявяване на актове по партидите на търговците в електронния търговски регистър.

„Това означава, че дори гражданите да подават заявленията относително равномерно, до края на годината средно на ден трябва да бъдат въвеждани и разглеждани по повече от 3 500 заявления", уточни изпълнителният директор на агенцията. „Нормалният капацитет на работата на служителите в търговския регистър позволява въвеждането и разглеждането на около 1 600 заявления".

По данни на Анастас Георгиев в момента на гише и по електронен път средно на ден се подават по 3 000 - 4 000 заявления. През следващите три седмици до приключването на кампанията по подаването на годишните финансови отчети тези числа ще се увеличат до 5 пъти.

„Достигаме капацитета на служителите от службите по регистрация за приемане на документите и своевременното им въвеждане в електронната система на търговския регистър", обяви той. „Вече и надхвърлен е капацитетът на длъжностните лица по регистрация за разглеждане и произнасяне по документите. Максимумът на техните възможности, както изтъкнах, е 1 600 заявления на ден".

На въпроса дали е нужно да се помисли за разграничение между вписване на обстоятелства и обявяванията при тяхното разглеждане от лицата по вписвания, Анастас Георгиев отговори следното:

"По отношение на конкретно поставения от Вас въпрос относно сроковете за обявяване на покани за свикване на общи събрания на акционерни дружества следва да се посочи, че съобразно разпоредбата на § 4, ал. 11 от В закона за търговския регистър понастоящем определеният срок за произнасяне по подадените заявления за обявяване е четиринадесетдневен.

Този срок е спазван при разглеждане на всички заявления от втората половина на 2008 г. до днес. Отказите, постановени поради неспазване на срока, съгласно разпоредбата на чл. 223, ал. 5 от ТЗ се дължат на обстоятелството, че заявителите не отчитат посочения законовоопределен срок".

Представители от браншови организации потвърдиха натовареността на лицата по вписвания, като дори посочиха, че в службите се работи дори и в съботни дни.

Въпреки това, оттам смятам, че би могло да се помисли и за разграничение между вписване на обстоятелства и обявяванията при тяхното разглеждане и чл. 19 (1) от Закона за търговския регистър, в който се казва, че заявленията за вписване, заличаване и обявяване и актовете по чл. 14 на същия закон се разглеждат от длъжностно лице по регистрацията по реда на постъпването им.

Сн.: Агенция по вписванията (официален сайт на агенцията)