Българинът все още не е научен да управлява своите акции в публичните компании, показва проучване на Института за икономически изследвания на БАН.

Дребните акционери остават пасивни при решенията, вземани на по-високо ниво, коментира Спартак Керемидчиев - един от авторите на проучването:

„Самите мениджъри признават, че много рядко има оспорване на решения, приети от общо събрание пред съда. Само в 5 процента от случаите такива случаи има през последните три години от страна на акционерите.

В много редки, единични случаи има опити от страна на акционерите за организиране на общи събрания чрез съда, на включване на допълнителни точки в дневния ред на общо събрание, за назначаване на контрольор, който да провери независимо счетоводните сметки на компаниите или в няколко случая на практика има завеждане на искове срещу членове на Съвета на директорите за щети, които са произтекли от техните решения".

В проучването участват 150 български публични компании, листвани на Българската фондова борса.

Проучването търси стандарт за добро корпоративно управление в българската индустрия, посочи д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания на БАН.

Източник: БНР