Писмо за одобрение на проект „Намаляване на емисиите на диазотен оксид при производството на азотна киселина в „Неохим" АД" получи компанията от Министерството на околната среда и водите. За подготовката му бе извървян сравнително дълъг и сложен път от октомври 2010 г. досега, а неговата защита премина убедително пред Управителния съвет за оценка на подобни проекти в ековедомството, информираха от пресцентъра на публичната компания за Profit.bg.

Разработката е с преимуществено екологична насоченост и ще се реализира по механизма „Съвместно изпълнение" съгласно чл. 6 от Протокола от Киото, сподели Стефан Грънчаров - директор на дирекция „Маркетинг, стратегическо развитие и нови производства" в компанията.

Писмото за одобрение дава зелена светлина да започне практическото изпълнение на проекта. То ще стартира по време на започващия от септември основен капитален ремонт. Най-късно от ноември се очаква да се види значителният екологичен ефект от нововъведението, обещават от дружеството.

А именно - емисиите диазотен оксид да бъдат намалени от 80 до 90 на сто спрямо сегашните нива, които са много високи за стария цех за производство на азотна киселина. 12-те реактора в цеха ще бъдат заредени с катализатор, като общата стойност на инвестицията се очертава да бъде 2 млн. лева. Фирмата производител на катализатора го е изпробвала в реални условия в продължение на години. Но това ново решение крие известен риск за достигането на желаната редукция, тъй като инсталацията в Димитровград е тип ниско налягане, вече рядко срещана в света.

При успешно осъществяване на проекта се очертава в атмосферата да се емитират 112 726 т въглероден диоксид еквивалент по-малко за периода до края на 2012 година. По действащите в момента пазарни цени на единици редуцирани емисии това означава 1 млн. евро.

По преценка на мениджмънта на компанията емисиите могат да бъдат продадени на друг оператор или отразени в Националния регистър. Твърде допустимо е да бъде предпочетен втория вариант, тъй като от октомври насам торовият производител работи с пълен капацитет и може да се наложи дори да купува квоти емисии, заявяват от компанията.

Проектът е дело на екип специалисти от торовия производител, между които са инж. Васил Грънчаров - изпълнителен директор, мениджър на проекта, Стефан Грънчаров - директор на дирекция „ Маркетинг, стратегическо развитие и нови производства", мениджър емисии, инж. Соня Христозова - директор на дирекция "Качество и контрол".

През март т.г. дружеството продаде на европейския пазар 70 000 т въглероден диоксид на стойност 2.17 млн. лева, припомнят от пресслужбата на компанията.

Акциите на Неохим не са търгувани на БФБ-София в понеделник. Те затвориха петъчната търговия на цена от 36.61 лв. за лот.

Сн.: Така изглеждат реакторите, в които ще бъде вложен новия катализатор. Общата стойност на инвестицията за екопроекта ще достигне около 2 млн. лева (Неохим АД)