Поради постигнат добър финансово-икономически резултат през април, май и юни, ръководството на торовия производител Неохим раздаде за второ поредно тримесечие бонуси на работещите в компанията, информираха оттам. Те варират от 30 до 100 процента от основната месечна заплата и са определени от мениджмънта на база принос и тежест на структурните звена.

Най-големи парични поощрения са отредени за заетите в производството. Допълнителното възнаграждение е вече начислено и служителите ще го получат със заплатите си за този месец.

От 1 юли ръководството на Неохим вдигна с по 100 лева основното месечно трудово възнаграждение на всички от фирмата.

Комисията за социално сътрудничество в компанията подготвя Проект за формиране на основното месечно възнаграждение и допълнително финансово стимулиране, информират от компанията.

Предстои сформиране на екип с по двама представители на трите синдикални организации:„Подкрепа", НС КНСБ и „Промяна", и трима ръководители на дружеството. Задача на екипа е да изработи адекватна методика за обективна финансова оценка на вложения труд. Критериите в нея се очаква да бъдат ефикасен инструмент срещу уравнивиловката.