Нестле приключи вчера окончателно продажбата на оставащия си дял в Alcon, равняващ се на около 52% от капитала на компанията, като акциите бяха закупени от Novartis. Стойността на сделката e 28.3 млрд. щатски долара, информираха от концерна.

Нестле придоби Alcon през 1977 г. срещу 280 млн. щатски долара. През годините инвестираше в научноизследователската и развойна дейност на компанията, както и в международната експанзия на Alcon, постигайки значително глобално лидерство в бизнеса с офталмологични продукти.

Отчитайки трите стъпки за постепенната инвестиция на Alcon - първичното публично предлагане от 23.25% през 2002 г., продажбата на 24.8% през 2008 г., както и приключилата вчера продажба на останалия дял на Нестле в Alcon на Novartis - компанията реализира приход от 41 млрд. щатски долара и по този начин постигна пълна и реална стойност за своите акционери.

Като непосредствен резултат от сделката, концернът ще намали значително нетната си дългова позиция, възлизаща на 29.6 млрд. швейцарски франка в края на юни 2010 г. Групата ще продължи да се възползва от възможности за ускорено развитие в ключови области, където компетенциите на компанията могат да бъдат оптимизирани, за поддържане на AA рейтинг (златен стандарт за кредитно качество в индустрията) чрез отговорно управление на капитала, както и за предоставянето на конкурентна възвращаемост на акционерите.