Крайно време е фонд за дялово инвестиране да се листва на борсата и да се облагодетелства от нашия пазар, каза по време на провелия се вчера форум „Дялово инвестиране в България” Николай Ялъмов, изпълнителен директор на Капман.

Това е и най-добрият начин за изход на част от инвестициите на фонда. Около това мнение се обединиха участниците в панела „Бумът на IPO и предизвикателствата пред дяловото инвестиране.

”В следващата една година компанията ни планира да осъществи първично публично предлагане”, пък бяха думите на Данаил Данаилов, старши инвестиционен мениджър, SEAF Trans Balkan Bulgaria Fund.

Според Николай Ялъмов „в следващите години българските инвеститори ще започват да правят разлика кое IPO си заслужава и кое не”.

По данни на Мирослав Стоянов, директор инвестиционно банкиране в Елана Трейдинг в следващата година предстоят много IPO-та, но част от компаниите не са подготвени за листването си.

„Търсенето в настоящия момент е толкова голямо, че каквото и да се листва, то ще запише. Не очаквам първичните публични предлагания до края на 2007 г. да „задръстят” пазара,” отговори Ялъмов.

Според него има два сценария за развитието на Българска фондова борса – задържане на настоящите цени и по-бавен ръст оттук нататък или корекция.