Никотиана БТ Холдинг АД има намерението да създаде ново поколение тютюневи сортове, които да бъдат основа на екологосъобразни биотехнологии и да поодържа районираните тютюневи сортове, става ясно от регистрационния документ на дружеството, публикуван на сайта на борсата.

Изследователската и иновационната дейност на "Никотиана-БТ Холдинг" АД ще се осъществява предимно чрез дружествата "Механика" АД - гр. Пещера и "Норд табак-Никотиана" - гр. Шумен. Това ще създаде предпоставки чрез тези дружества да се извършват покупки, промишлена преработка и продажби на около 3000 до 3500 тона тютюн годишно.

За последните две години дружеството не е осъщестявало нови инвестиции.

През февруари тази година Никотиана-БТ Холодинг продаде 20 хил. броя от притежаваните акции в Плевен-БТ АД, в резултат на което дяловото участие бе намалено от 12.00 на 7.34 на сто.

Дружеството притежава и 5% от капитала на Хасково-БТ АД и 1.26% от Първомай-БТ АД.

За изминалата 2006 г. компанията обяви загуба от 200 хил. лв., спрямо отрицателен финансов резултат от 80 хил. лв. за година по-рано.

Ледра холдингс-Британски вирджински острови притежава 65,983% от капитала на дружеството. Последната сделка с акциите на компанията на БФБ-София бе сключена по време на търговската сесия от 19 март на цена от 0.91 лв. за брой.