От днес на Българска фондова борса стартира вторичната търговия с облигационните емисии на две компании - Никром Тръбна мебел АД-Ловеч и Фарин АД – Добрич. Официалният си дебют на борсата направиха и акциите на Каолин АД.

На официална церемония мениджмънтът на горепосочените компании откри днешната търговска сесия.

Галин Перянов от Никром Тръбна мебел и Даниела Писанова от Фарин споделиха пред журналисти, че дружествата им обмислят издаването на емисии акции в следващите години.

Перянов, който е изпълнителен директор на ловешкия производител на мебели за обзавеждане на битови, канцеларски, търговски, учебни помещения и заведения допълни, че след първата емисия дружеството може да издаде и втора емисия облигации, а след това да последва примера на Каолин и да издаде акции.

Компанията ни е 95% експорт ориентирана, като основните ни пазари са Италия, Испания, Швеция, Дания, Франция и Холандия, каза още Перянов.

Финансовият директор на дружеството Юлия Генова допълни, че общо 3 млн. евро, или половината от облигационната емисия, вече е инвестирана, но ефектът ще бъде усетен през третото или четвъртото тримесечие на годината. Само за първото тримесечие отчитаме 1.2 млн. лв. нетна печалба, което е резултатът ни за цялата 2006 г., сподели Генова.

Нуждите на компанията от втора облигационна емисия и издаването на емисия акции ще зависят от развитието ни през следващите години, това сподели Даниела Писанова от Фарин.

За 2005 г. компанията има 32 млн. лв. приходи от продажби, спрямо 27 млн. лв. за година по-рано, докато за изминалата година продажбите бележат ръст до 38 млн. лв. За настоящата година прогнозните данни сочат продажби от 45 млн. лв.

Фарин АД изнася около 30% от продукцията си, като основните пазари са Испания, Гърция, Мароко, Алжир и др. Предметът на дейност на компания включва търговия със зърнени и маслодайни култури, торове и препарати.