НККУ излезе със становище по случая с Холдинг Пътища

2488
НККУ излезе със становище по случая с Холдинг Пътища

Националната комисия за корпоративно управление (НККУ) излезе със свое становище по случая с Холдинг Пътища, което е адресирано до Димана Ранкова, зам. председател на КФН, Иван Такев, изп. директор на БФБ-София и до всички заинтересовани лица. По-долу прилагаме оригиналът на текста, който изпратиха от комисията за Profit.bg:

"Уважаеми дами и господа,

Националната Комисия по корпоративно управление (Комисията) се обръща към регулаторните органи, както и към всички заинтересовани лица, за да изрази своето становище по повод поставяните през последните месеци въпроси към нейните членове. По конкретно през месец ноември 2010 година към Комисията бяха отправени редица въпроси, свързани с практиките на добро корпоративно управление, залегнали в основата на Националния кодекс за корпоративно управление във връзка с публикуваните материали, касаещи публичното дружество Холдинг пътища АД.

Комисията, функционираща повече от година в качеството си на независим орган, съдействаща за утвърждаването на правилата на корпоративно управление и прилагането на Националния кодекс за корпоративно управление (НККУ), предприе в рамките на своите компетенции проучване на тези материали. Комисията би искала да поясни, че Холдинг Пътища АД е едно от дружествата, приели да прилагат препоръките на НККУ. В своите годишни отчети дружеството надлежно информира инвестиционната общност за дейността си по прилагане на препоръките на НККУ.

Членовете на НККУ се запознаха и с информацията, получена от Комисията за финансов надзор по повод действията на Холдинг пътища АД.

Въз основа на анализа на получената информация и предприетото проучване за това как се спазват препоръките на НККУ от страна на членовете на Съвета на директорите на Холдинг пътища АД, Комисията единодушно формулира следната своя позиция:

1.Комисията смята, че е налице неспазване на основните фидуциарни задължения. По специално е налице отклонение от препоръките към членовете на Съвета на Директорите в НККУ за спазване от тяхна страна на фидуциарни задължения като: работа в интерес на компанията, следване на дължимата грижа и почтеност в действията им спрямо акционерите, както и към всички заинтересовани лица.

В условията на предприемане на мерки за преодоляване на последствията от глобалната криза при нарастваща загриженост за спазване на етичните норми от корпоративните ръководства подобно отклонение определено води до спад на доверието от инвеститорите както към отделната компанията, така и към инвестиционните процеси в страната. Националната Комисия за корпоративно управление препоръчва на ръководството на Холдинг пътища АД повишена отговорност по отношение на спазване на тази норма на кодекса.

2.Комисията е на мнение, че има отклонение от препоръките на Националния Кодекс за разкриване на информация (глава ІV) спрямо акционерите на Холдинг пътища АД относно решения за промени в структурата на собствеността й и по конкретно в нейни дъщерни дружества.

3.Националната Комисия за корпоративно управление изразява и своята загриженост по повод отклонение от залегналото правило в глава трета, чл. 1 на НККУ, изискващо от страна на членовете на Съвета на Директорите равнопоставено третиране на правата на миноритарните акционери и защита на акционерите.

4.Националната Комисия констатира и отклонение от залегналото в глава четвърта на Кодекса правило, предвиждащо Съветът на Директорите да гарантира, че системата за разкриване на информация осигурява пълноценна, навременна, достоверна и разбираема информация, която да позволява вземането на добре информирани решения и преценки.

Националната Комисия за корпоративно управление, ангажирана в утвърждаване на практиките на доброто корпоративно управление, смята че подобни действие нарушават доверието в ефективното функциониране на капиталовия пазар, като цяло и нанасят преки или косвени вреди на всички участници на пазара.

В съответствие със своята мисия и постигнатите резултати по прилагане на нормите на ЕС в областта на корпоративното управление, Националната Комисия по корпоративно управление ще продължи да отстоява позицията си на безпристрастен и независим орган, съдействащ за подобряване на инвестиционния климат в страната, както и на нейната конкурентоспособност чрез спазването на правилата на корпоративно управление“.

Становището е подписано от Огнян Донев, председател на Националната комисия по корпоративно управление.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
08:02 | 28 February 2011
Крамер какво искаш да се промени? Масло и мед да почне да тече от небето и да помаже с благоухание миряните на БФБ-София ли? Виж, замисли се, нещата се променят бавно и трудно, а това е прецедент и говори за автоцензура от страна на корпоративния сектор и комисия, която е призвана да следи именно за добрите практики. Това е една стъпка в правилната посока, ако не я виждаш и е маловажна за теб - ок
До коментар
# 1
08:02 | 28 February 2011
Бате, след тази дума се казва какво се има предвид. Освен причината да не разбереш нещо да е в самия теб. Отговорът го оставям на самия теб!
krammer
# 2
19:02 | 25 February 2011
и голям прас, излезли със становище... това нещо ще промени ли??!
Коментар
# 3
18:02 | 25 February 2011
фидуциарни..... какви са тези думи бе....пишете на български
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg