Samsung Electronics обяви днес, че очаква да реализира значително по-ниска оперативна печалба за третото тримесечие заради проблемите с дефектния телефон Galaxy Note 7. Вчера компанията обяви, че окончателно спира производството и продажбите на устройствата, които придобиха печална известност, след като се оказа, че батерията, с която са оборудвани, прегрява и в редица случаи това води до самозапалване.

Прекратяването на призводството е и своеобразно признание от страна на Samsung, че не може да се справи с проблема.

Непосредственото отражение върху финансовите резултати на компанията ще бъде сериозно. Samsung разкри днес, че очаква да реализира оперативна печалба от 5.2 трлн. корейски вона (4.66 млрд. долара) през третото тримесечие на фискалната година.

Това представлява спад от 33% спрямо предишните очаквания на компанията за оперативна печалба от 7.7 трлн. вона (около 7 млрд. долара).

Ударът определено е тежък, но дълготрайният ефект върху компанията може би ще бъде още по-сериозен. Още преди спирането на продажбите на Note 7 да стане факт, някои анализатори прогнозираха, че при подобно развитие компанията ще изгуби потенциални приходи в размер на до 17 млрд. долара.

Освен това не е изключено щетите, нанесени по репутацията на технологичния гигант, да продължат да оказват негативно влияние на мобилния му бизнес и за в бъдеще.

В тази обстановка Samsung може би ще трябва да изплати по-високи дивиденти, за да успокои своите инвеститори. Според Парк Джун-хун - фондмениджър в HDC Asset Management, компанията може би ще трябва да извърши обратно закупуване на акции в размер на между 2 и 3 трлн. вона (между 1.8 и 2.7 млрд. долара), за да овладее положението.