Нов едномесечен достъп до документацията на Кремиковци за комплексно разрешително

445
Нов едномесечен достъп до документацията на Кремиковци за комплексно разрешително

От днес ще има нов едномесечен обществен достъп до повторно подаденото от „Кремиковци” заявление за издаване на комплексно разрешително. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прие предложението на Столичната община за провеждане на обществено обсъждане и на територията на София, след състоялото се такова в район „Кремиковци”, и уведоми с писмо за това столичния кмет.

Мотивът за това решение е големият обществен интерес във връзка с процедурата по разглеждане на документацията на комбината за комплексно разрешително.

Министър Джевдет Чакъров също изрази позиция, че гражданите на столицата трябва да бъдат максимално широко и прозрачно информирани и да имат възможност за достъп до тази документация.

В писмото си ИАОС изпраща образец на обявление за откриване на обществен достъп по заявлението на „Кремиковци”, което трябва да бъде оповестено. От 23 януари Столичната община трябва да организира достъп до документацията на комбината. Писмо за откриване на процедурата беше изпратено и до главния изпълнителен директор на предприятието Александър Томов.

През април миналата година министър Чакъров отказа да издаде комплексно разрешително на „Кремиковци”, защото то не отговаря на условията. През май ръководството на комбината подаде повторно заявление.

На 9 януари завърши първата процедура по обществен достъп до документацията на дружеството, която се проведе в район „Кремиковци”.

Нееднократно министър Чакъров изразява позицията си, че комплексно разрешително на „Кремиковци” ще бъде издадено, единствено ако комбинатът покаже, че реално инвестира и работи за привеждане в съответствие с екологичните изисквания и че няма да се прави компромис със здравето на жителите на столицата и опазването на околната среда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg